Dünyada su kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerin çıkarılan haritasına göre, en kirli içme suyuna sahip bölgeler de belli oldu. İçme amacıyla kullanılan yer altı sularında perfloroalkil ve polifloroalkil maddelerin yoğunluğu tespit edilirken, bu maddelerin sağlık üzerindeki etkisi ise korkutucu boyutta…
Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, dünya genelinde 45 bin su örneği incelenerek PFAS (perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler) kirliliği üzerine çarpıcı bulgular ortaya konuldu.
Çalışma, su örneklerinin önemli bir kısmında PFAS maddelerinin tavsiye edilen seviyelerin üzerinde bulunduğunu ortaya koydu. Bu maddeler, özellikle yüzey sularında ve insanların içme suyu olarak kullandığı yer altı sularında yaygın olarak bulunuyor.
KİRLİLİĞİN ODAKLANDIĞI BÖLGELER
Dünya genelinde su kirliliğinin en yoğun olduğu bölgeler arasında Avustralya, ABD ve Avrupa öne çıkıyor. Bu bölgelerdeki su kaynaklarının çoğunun PFAS yasal sınırlarının üzerinde olduğu belirtiliyor.
SAĞLIK RİSKLERİ VE ETKİLERİ
PFAS maddeleri, karaciğer hasarı, tiroid hastalığı, obezite, doğurganlık sorunları ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen potansiyel sağlık riskleri taşıyor.
Çalışmanın yazarlarından Denis O'Carroll, konuyla ilgili olarak "Kaynak sularımızın çoğu PFAS yasal sınırlarının üzerinde bulunuyor" açıklamasını yaparak durumu vurguladı.