Diyar diyar gezdi, parayı memlektinde buldu! Kurduğu tesiste yetiştiriyor: Buğday ve mısıra alternatif ekti

Diyar diyar gezdi, parayı memlektinde buldu! Kurduğu tesiste yetiştiriyor: Buğday ve mısıra alternatif ekti

Diyar diyar gezdi, parayı en sonunda memleketinde buldu! Kendi tesisini kurdu, yetiştirmesini yapıyor! Buğday ve mısıra alternatif olarak ekti...

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinden ayrılarak eğitimine Ankara'da devam eden ve sonrasında İstanbul'da Endüstri Mühendisliği diploması alan Kepolu, Londra'da dil eğitimi aldıktan sonra ülkeye dönüp farklı sektörlerden gelen iş tekliflerini geri çevirdi. Büyük şehirlerin karmaşasından uzaklaşma kararı alarak memleketi Diyarbakır’a dönen Kepolu, ailesine ait tarlalarda geleneksel ürünlerin yanı sıra alternatif bitkiler yetiştirmeye karar verdi.

LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİNE GEÇİŞ

lavanta-1.webp

Kepolu, memleketinde lavanta yetiştirmeye karar verdi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'ndan aldığı fide desteğiyle, 4 yıl önce Diyarbakır'ın Yeşilköy Mahallesi'ndeki 30 dekar alana lavanta bahçesi kurdu. Lavanta üretiminin ardından bahçesini 120 dekara çıkartan Kepolu, işleme tesisini kurmak için TKDK'dan aldığı yüzde 75 hibe desteğiyle 2 yıl önce tıbbi ve aromatik bitki işleme tesisi açtı.

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ İŞLEME TESİSİ

Kepolu'nun kurduğu tesis, lavanta başta olmak üzere çeşitli tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesini sağlıyor. Hasat edilen lavantalardan yağ üreten Kepolu, bu yağı kozmetik, kimya ve ilaç sanayi sektörlerine satışa sunuyor. Tesis, aynı zamanda bölge çiftçilerine de hizmet veriyor ve bu yıl 10 tona yakın çiçekten 250-300 kilogram yağ elde edilmesi planlanıyor. Kepolu, yurt içindeki pazar taleplerinin yanı sıra yurt dışı pazar araştırmalarını da sürdürüyor.

lavanta-23.webp

Kepolu'nun lavanta tarlası ve işleme tesisi, sezon boyunca 30 kişiyi, sezon dışında ise 8 kişiyi istihdam ediyor. Ayrıca, tesisi çiftçilere destek olmak ve bölgede tıbbi ve aromatik bitki üretimini artırmak için önemli bir adım olarak değerlendiriyor. Gelecek planları arasında çiftçilerle sözleşmeler yaparak ürün alım garantisi vermek de bulunuyor.

Kepolu, çiftçilik yapmayı hiç düşünmediğini ancak lavanta tarlasında bulunmanın kendisi için keyif verici bir deneyim olduğunu belirtti: "Çiftçilik yapmayı hiçbir zaman düşünmedim, 'Asla çiftçilik yapmam' dedim ama kendimi lavanta tarlasında buldum. Çok severek ve isteyerek bu işi yapıyorum. Bu yolda ilerliyorum" diyen Kepolu, lavanta yetiştiriciliği ile hem kişisel hem de ekonomik başarı sağlamak istiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN