CHP'li Gürer pirinçteki fiyat artışına dikkat çekti: Ülkemizde gıda güvenliğinde sorun artıyor

CHP'li Gürer pirinçteki fiyat artışına dikkat çekti: Ülkemizde gıda güvenliğinde sorun artıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'deki gıda güvenliğinde sorun artıyor" diyerek uyardı. Özellikle de pirinç fiyatlarının yükselişine dikkat çeken Gürer, "Neden dar gelirlinin sofrasının vazgeçilmezleri olan ürünlere zam geliyor?" diyerek yakındı.

Gıdadaki güvenlik sorusuna pirinç ve kuru fasulye üzerinden dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dar gelirlinin sofrasının vazgeçilmezleri olan bu ürünlerdeki anlamsız fiyat artışları ve üretiminde yaşanan sorunların nedenlerinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

RAFTA PİRİNÇ FİYATLARI NEDEN ARTTI?

TÜİK verileri dikkate alındığında ithal pirinç ile ülkemize arz sorunu yok gibi göründüğünü belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu verilere göre hatta stokta ürün de var. Ancak iktidara soruyorum; rafta pirinç fiyatları bu kadar hızla artmasının nedeni nedir? Çiftçi girdi maliyetleri artarken çiftçide ürün fiyatları baskılanırken, rafta ürün fiyatları neden bu kadar artmaktadır?” diye sordu.

yeni-proje-3-002.jpg

NÜFUS ARTIYOR, ÜRETİM GERİLİYOR

2021 yılında 1 milyon ton olan çeltik üretiminin 2022-2023 yılı için 876 bin ton olacağının öngörüldüğüne dikkat çeken Gürer, “Ülkemizde son yıllarda ortalaması 980 bin ton civarında üretilen çeltik üretiminde düşüş var. Çeltikten yüzde 60 randımanla 588 bin ila 600 bin ton aralığında pirinç elde ediliyor. Ülkemizde pirinç üretimi 570 bin -600 bin ton aralığında değişiyor. Açık, yurtdışından ithal ürünlerle karşılanıyor. TÜİK verilerine göre 2023 yılının ilk 10 ayında ithalat pirinç olarak 515 bin 978 tondur ve bu ithalat için 356 milyon 656 bin 909 dolar ödeme yapmışız. İthal ettiğimiz çeltik miktarı ise 52 bin 460 kg ve 32 milyon 388 bin 63 dolar ödeme yapmışız. Bu arada ihracat da yapmışız; 19 bin 789 bin ton ihracat için 18 milyon 229 bin 137 dolar gelir elde etmişiz. Çeltikte ise 171 bin ton ihracat yapıp 171 bin 838 dolar gelir sağlamıyız” ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN