Bir kez eken 200 yıl ürün alıyor! Türkiye'de ilk defa yetişirilecek: Bu ürün kuraklığa resmen meydan okuyor

Bir kez eken 200 yıl ürün alıyor! Türkiye'de ilk defa yetişirilecek: Bu ürün kuraklığa resmen meydan okuyor

Bir kez bunu eken, 200 yıl boyunca ürün alıyor! Türkiye'de ilk defa yetiştirilecek! Bu ürün, kuraklık karşısında adeta sapasağlam kalıyor...

Türkiye’de kapari bitkisi üzerine yapılan 15 yıllık yoğun araştırmalar nihayet sonuç verdi. Diyarbakır'da yer alan GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM), Türkiye’de ilk kez tescillenen kapari çeşidini geliştirdi. Bu bitki, kozmetik, gıda, boya ve ilaç sanayisi gibi birçok sektörde kullanılabilecek. Ayrıca kapari bitkisi, bir kez ekildikten sonra tam 200 yıl boyunca ürün vermesiyle dikkat çekiyor.

15 YILIN SONUNDA “DİYAR 2017” TESCİLLENDİ

UTAEM, kapari bitkisi üzerine 15 yıl süren çalışmalar sonucunda 2 bin farklı kapari genotipi arasından seçilen çeşidi "Diyar 2017" adıyla tescilledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Milli Çeşit Listesi’ne kaydedilen bu çeşit, Türkiye’de tescillenen ilk kapari bitkisi olma özelliğini taşıyor. Bitkinin geniş kullanım alanı nedeniyle Türkiye genelinde kapari tarımının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Kapari bitkisi; A, D, C ve E vitaminleri ile protein bakımından oldukça zengin olup, gıda, kozmetik, yem, boya ve tıp sanayilerinde yaygın olarak kullanılabiliyor. Kapari, özellikle turşu olarak bilinse de kurutulup salatalarda ve pizzalarda da yer alıyor. Ayrıca bitkinin köklerinin derinlere inme özelliği sayesinde kuraklığa karşı dayanıklılığı ile erozyona karşı da kullanılması dikkat çekiyor.

UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, kapari bitkisi üzerine yapılan çalışmaların yaklaşık 15 yıl sürdüğünü belirterek, bu süreçte tescilli bir çeşide rastlanmadığını ve Türkiye’de tescillenen ilk kapari bitkisini geliştirdiklerini vurguladı. Kaparinin 200 yıl yaşayan ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğunu söyleyen Sümerli, bu bitkinin gelecekte daha fazla ilgi göreceğine inanıyor.

KAPARİNİN YURT DIŞINDAKİ POTANSİYELİ

Sümerli, yakın zamanda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yetkililerinin kapari bitkisi üzerinde çalıştıklarını ve özellikle Afrika kıtasındaki kırsal bölgelerde ekonomik kazanç sağlayabilecek bir ürün olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Kapari bitkisi üzerine yurt dışından gelen taleplerin artmasıyla, bu bitkinin uluslararası alanda da önemli bir tarım ürünü olabileceği öngörülüyor.

KAPARİ TARIMI TÜRKİYE İÇİN GELECEK VAAT EDİYOR

Ziraat mühendisi Dr. Fethullah Tekin, kapari bitkisinin Türkiye'de ilk kez tescillenmesinin tarım sektörü açısından büyük bir adım olduğunu vurguladı. Tekin, kaparinin yaygın kullanım potansiyeline rağmen çok az kişi tarafından bilindiğini, ancak bu durumun zamanla değişeceğini belirtti. Kaparinin gelecekte daha fazla talep görmesiyle birlikte doğadaki mevcut potansiyelin bu ihtiyacı karşılayamayacağını, dolayısıyla çiftçilerin kapari tarımına yöneleceğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN