Bayraktar TB3'den tarihi başarı: Kısa pistli bir gemiden iniş kalkış yapan ilk SİHA oldu

Bayraktar TB3'den tarihi başarı: Kısa pistli bir gemiden iniş kalkış yapan ilk SİHA oldu

Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli bir gemiden iniş kalkış yapabilen ilk hava aracı olarak tarihe geçti. Çanakkale açıklarında TCG Anadolu'da iniş destek ekipmanı kullanmadan test uçuşlarını başarıyla tamamladı. Yerli PD-170 motoruyla 36.310 feet irtifaya ulaşıp toplam 828 saat havada kaldı.

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, dünya havacılık tarihinde bir ilke imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı oldu.

TCG Anadolu gemisinde devam eden test uçuşları kapsamında dün Çanakkale açıklarında gerçekleştirilen ikinci uçuş testinde TB3, iniş destek ekipmanı kullanmadan iki kez başarılı şekilde iniş ve kalkış yaptı. Test parametrelerini başarılı bir şekilde icra eden milli SİHA, ortalama 20.000 feet irtifada uçtuğu testi başarıyla tamamladı.

4sd4g4sd4g.jpg

Bayraktar TB3, Keşan’da yapılan rampalı kalkış testlerinin ardından, açık denizde yaklaşma testlerini tamamlayarak 19 Kasım’da TCG Anadolu’nun 12 derece eğimli kısa pistinden ilk kez kalkış gerçekleştirmişti. Ege ve Akdeniz’in kesişim noktasında 46 dakikalık tarihi uçuşta, kısa piste hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan başarıyla iniş yapmıştı.

TB3, 36.310 FEET İRTİFAYA ÇIKTI

25 Haziran’da Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen Yüksek İrtifa Sistem Performans Testinde Bayraktar TB3, 36.310 feet irtifaya çıkarak önemli bir başarıya daha imza attı.

TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, böylece kritik bir eşiği daha geçti. Milli havacılık tarihimizin irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait bulunuyor.

HAVADA 828 SAATTEN FAZLA GÖREV SÜRESİ

Bayraktar TB3, bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 828 saat 57 dakika havada kalmayı başardı. Milli SİHA, 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde, yere inmeden 32 saat boyunca gökyüzünde kalarak 5 bin 700 kilometrelik bir mesafeyi kat etti.

d5g5sd5gsd5g5sd.jpg

Bayraktar TB3, 26 Mart’ta ilk kez ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi ile test uçuşunu gerçekleştirdi. Bu sistem, dünya genelindeki muadillerine kıyasla en yüksek performans değerlerine sahip olup, TB3’ün keşif ve gözetleme kabiliyetlerini önemli ölçüde artırdı.

DENİZ AŞIRI GÜÇ ÇARPANI

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısının yanı sıra sahip olacağı kabiliyetler ile sınıfındaki lider insansız hava aracı olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi sağlayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN