AYM, geçtiğimiz günlerde TİP Milletvekili Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetti. Hak ihlali olduğu ile ilgili kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre; Atalay’a 50 bin TL manevi tazminat ödenecek.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması istemi, geçtiğimiz gün Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) tekrar gündeme geldi.
AYM, milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına rağmen hâlâ cezaevinde bulunan Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetti.
Dosyanın yeniden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ele alınacağı öğrenildi.
Yerel mahkemenin (İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi), AYM kararının mahkemeye ulaşır ulaşmaz, tarafların başvurusuna gerek kalmaksızın “yeniden yargılama yapma yükümlülüğü” olduğuna da işaret edildi. AYM, kararında Atalay’ın “infazının durdurularak tahliye edilmesi, hükümlü statüsünün sona erdirilmesi” ve yeniden yapılacak yargılamada da “durma kararı verilmesi” gerektiğine de dikkat çekildi.
Yerel mahkemenin hala tutuklu bulunan Can Atalay ile ilgili AYM kararına “anayasa gereğince” uyması gerekiyor. Bu durumda Atalay cezaevinden tahliye edilecek, TBMM’de ant içerek milletvekili olarak görevini yapmaya başlayacak.
'MİLLETVEKİLİ GÖREVİNİ FİİLEN YERİNE GETİREMEDİ'
AYM, Atalay’ın başvurusunu ele alırken, milletvekili seçilerek tasama dokunulmazlığı kazandığı halde, “durma kararı” verilmeyerek yargılamanın devamına karar verilmemesi nedeniyle TBMM’de yemin edemediği ve milletvekilliği görevini yerine getiremediğine vurgu yapıldı. AYM’nin konu ile ilgili son kararı şu şekilde:
HAK İHLALİ
Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın başvurusunu 'esas yönünden' ele alırken, Anayasa’nın 14. ve 83. maddeleri ile ilgili olarak kapsamlı değerlendirmede bulundu ve sonucunda “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edildi” kararı verildi. AYM’nin 'esas yönünden' değerlendirmesi kararda şu ifadelerle yer aldı:
'YENİDEN YARGILANMALI'
Yüksek mahkeme, Hatay Milletvekili'nin tekrar yargılanmasına karar verirken, yerel mahkemenin (İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi), AYM kararının mahkemeye ulaşır ulaşmaz, tarafların başvurusuna gerek kalmadan yeniden yargılama yapma yükümlülüğü olduğuna vurgu yaptı. AYM, verdiği kararda Atalay’ın infazının durdurularak tahliye edilmesi, hükümlü statüsünün sona erdirilmesi ve yeniden yapılacak yargılamada da “durma kararı verilmesi” gerektiğine işaret etti. Mahkemenin bu yöndeki kararlarının ayrıntısı da şu şekilde:
Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının” ihlal edilmesine oyçokluğu ile karar verildi. 15 üyeli yüksek mahkemede 10 üye bu yönde karar verirken, üyeleri Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, İrfan Fidan ve Muhterem İnce karara katılmadı ve “Karşı oy” yazısı yazdı. AYM’nin 50 bin TL manevi tazminata da hükmettiği kararın “Hüküm” kısmı ise şu şekilde: