Ayasofya'nın turist kapısına dükkan kepengi takıldı

Ayasofya'nın turist kapısına dükkan kepengi takıldı

Ayasofya Camii’ne yabancı turistlerin girişi için yapılan yeni ziyaret alanı kapısı tarihi yapının mimarisiyle uyumsuzluğu dikkat çekti. Camiye ibadete gelenler ile turistlerin girişlerini ayırma uygulaması kapsamında yapılan ve kepenkle açılıp kapandığı görülen kapıya sosyal medyada "Göz kanatan bir vandallık örneği" yorumları yapıldı.

Ayasofya Camii’ne yabancı turistlerin girişi için yapılan ziyaret alanı kapısının, tarihi yapının mimarisiyle uyumsuzluğu dikkat çekti. Unesco’nun tavsiyesi üzerine Ayasofya için düzenlenen ‘ziyaretçi yönetim planı’ uygulaması bugün başlıyor.

İbadet için gelenlerle tarihi yapıyı gezmeye gelen turistleri ayırmak amacıyla başlatılan uygulama kapsamında yabancı turistler bugünden itibaren camiye 25 euroluk biletle giriş yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında yabancı turistlerin III. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan gişeden bilet alarak, caminin güney cephesindeki II. Beyazıd minaresi altında yer alan rampadan giriş yapacalarını kaydetmişti.

Yeni düzenleme kapsamında bu minarenin altına yapılan giriş kapısı sosyal medyada 'tarihi yapının mimarisi ile uyumsuzluğu' nedeniyle tepkilere neden oldu. Birçok kişi modern malzemelerle yapılan ve üzerinde 'Ayasofya-i Camii Kebir-i Şerifi Ziyaret Alanı-Visitting Area' yazılı giriş kapısının tarihi yapının dokusuna uyumsuzluğuna dikkat çekti. Fotoğraflarda kapının dükkanlarda kullanılan kepeng sistemi ile açılıp kapandığı görüldü.

Bir kullanıcı yabancı turistler için hazırlanan giriş kapısının fotoğrafını "Ayasofya AVM, mâl kabul girişi" eleştirisi ile paylaşırken, birçok kullanıcı da "Göz kanatan bir vandallık örneği" yorumunda bulundu.

PROF. DR. DİKER: GEÇİCİ BİR YAPI

Ayasofya'dan yansıyan karelere, 'Ayasofya ve Onarımları' kitabı ile tanınan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker de sosyal medya hesabından yorum yaptı. Prof. Dr. Diker, “Bu kapı geçici bir yapı. Üzerindeki minarenin restorasyonu tamamlanınca kaldırılacak. Galeri katına çıkacak ziyaretçiler minare iskelesi altından geçecekleri için güvenlik tedbiri amacıyla yapıldı” bilgisini paylaştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN