Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Alman mevkidaşı Annalena Baerbock, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'ye gerçekleştirdikleri ilk resmi ziyaret kapsamında yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile bir araya geldi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Suriye'de yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile gerçekleştirdikleri görüşmede, "Suriye’nin yeniden inşasına destek vereceğiz" ifadelerini kullandılar.
Görüşme, Suriye'nin geleceği açısından önemli bir diplomatik adım olarak kaydedildi. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Baerbock, Fransa ve Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) adına Suriye'nin önündeki yeni dönemin barışçıl ve özgür olmasına yönelik yardım teklifinde bulunduklarını belirtti. Ayrıca, Baerbock, "Yeni İslamcı yapılanmaların finansörü olmayacağız" ifadeleriyle, Suriye’deki mevcut tehditlere karşı kararlı bir duruş sergilediklerini vurguladı.
BARIŞ VE İLERLEME İÇİN DİPLOMATİK TEMASLAR SÜRDÜRÜLECEK
Görüşme öncesinde, Barrot ve Baerbock, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın duyurduğu üzere, AB adına bu ziyaretin gerçekleştirildiğini belirtti. Suriye'nin yeni yönetimiyle yapılan bu görüşme, ülkeler arasında "sürekli iletişim" ve "iş birliği" gerekliliğine dikkat çekti.
ŞAM’DA BÜYÜKELÇİLİK ZİYARETİ VE HAPİSHANE İNCELEMELERİ
Ziyaret sırasında, Barrot, Şam’daki Fransız Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. Ayrıca, Baas rejiminin başkentteki işkence üssü olarak bilinen Sednaya Hapishanesi’nde de incelemelerde bulundu. Barrot, Şam’daki sivil toplum temsilcileriyle de bir araya gelerek, bölgedeki durumu değerlendirdi.
AVRUPA BİRLİĞİ'NİN DİPLOMATİK YAKLAŞIMI
Barrot ve Baerbock'un ziyaretinin, Avrupa Birliği’nin Suriye politikalarındaki tutumu ve bölgedeki barış için diplomatik çabaların artacağı bir döneme işaret ettiği ifade ediliyor. Yeni yönetimle kurulan bu temas, Avrupa’nın Suriye’deki diplomatik izolasyonunu aşma çabalarını pekiştirebilir.
KADIN HAKLARI VE SİYASİ DİYALOG ÖNE ÇIKTI
Baerbock, ülkede gelinen noktada bütün dini ve etnik grupların katıldığı bir siyasi diyaloğa ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, bu sürece kadınların da dahil olmasının önemini vurgulayan Baerbock, "Kadın hakları bir toplumda yaşamın herkes için ne derece özgür olduğunun ölçütüdür" diyerek, bunun önemini Suriye'deki yeni iktidar sahiplerine de net bir şekilde ifade ettiklerini söyledi.
Alman Bakan, Suriye'deki pek çok Suriyeli'nin ülkelerini yeniden inşa etmek için geri dönme arzusunda olduklarını belirterek, bu arzuyu dile getirenlerin yalnızca kendi hayatlarının değil, çocuklarının ve özellikle kız çocuklarının hayatlarının güvende ve özgür olduğu sürece geri döneceklerini ifade etti. Baerbock, bu nedenle yeniden inşa, güvenlik, hukuk devleti ve tüm grupların sürece dahil edilmesinin sıkı sıkıya birbirine bağlı faktörler olduğunu vurguladı.
Baerbock, Suriye’nin uluslararası topluma geri dönüşünün otomatik bir süreç olmadığını belirterek, bunun için Suriye'nin dışarıdan müdahale edilmemesi gereken bir iç sürece ihtiyacı olduğunu savundu. Özellikle Suriye'nin komşularına seslenen Baerbock, "Suriye ne yeniden yabancı güçlerin oyun aracı olmalı ne de radikal güçler için bir deneme alanına dönüşmeli" dedi.
FRANSIZ BAKAN BARROT'TAN KÜRTLERLE SİYASİ ÇÖZÜM VURGUS
Fransız Bakan Barrot, Suriye’de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de bir araya geldi. Görüşmelerinde, "Fransa'nın müttefiki Kürtlerle bugün başlayan siyasi sürece tam anlamıyla entegre edilebilmeleri adına bir siyasi çözüme ulaşılmalıdır" dedi. Barrot, ayrıca Perşembe günü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile Suriye'de devam eden dönüşüm sürecini ele aldığını duyurdu.
EŞ-ŞARA BEARBOCK İLE TOKALAŞMADI
Suriye’deki ziyaretin en çok konuşulan olayı ise, Eş-Şera'nın Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile tokalaşmaması oldu. Baerbock, konuyla ilgili bir gazeteciye verdiği yanıtta, "Buraya gelirken olağan el sıkışmanın olmayacağını biliyordum" diyerek, bu durumu gündeme getirdi. Ayrıca, Baerbock, bu uygulamanın kendileri tarafından hoş karşılanmadığını karşı tarafa gösterdiklerini ve Fransız Bakan Barrot’un da Eş-Şera ile tokalaşmadığını aktardı.
Görüşmeler sırasında, kadın haklarının bir toplumun özgürlüğünü gösteren bir ölçüt olduğunu ifade eden Baerbock, görüşmenin sonunda "el sıkışma" konusunun karşı tarafı "çok da zorlamadığını" belirtti. İki Avrupalı Bakan’ın heyetinden alınan bilgiye göre, görüşmenin sonunda Eş-Şera, Baerbock ve Barrot ile tokalaşmayı denedi, ancak el sıkışma gerçekleşmedi.
"TOKALAŞMAMAK İYİ BİR İŞARET DEĞİL"
Eski Alman Bilim ve Politika Vakfı Başkanı, siyaset bilimci Volker Perthes, Ahmed eş-Şera'nın Baerbock ile el sıkışmamasının iyi bir izlenim bırakmadığını ifade etti. Perthes, "Bu iyi olmadı. Her ne kadar aynı şeyi aşırı muhafazakâr Müslüman erkeklerin iktidarda olduğu İran ya da Suudi Arabistan gibi ülkelerden biliyor olsak da" şeklinde açıklamada bulundu. Ayrıca, Suriye'nin geleneklerinde böyle bir uygulamanın olmadığını belirterek, "Umarım eş-Şera bu hareketinden dolayı Suriye'de de eleştirilir" dedi.