920 özel öğretim kurumuna 65 milyon lira ceza

920 özel öğretim kurumuna 65 milyon lira ceza

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz yıl İş Kanunu ihlalleri sebebiyle 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası kesildiğini açıkladı. Ayrıca, Bakan Tekin özel öğretim kurumlarında eğitim personelinin asgari ücretin altında çalıştırılamayacağını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM'ye sunulan yazılı soru önergelerine cevap vererek özel okullarda çalışan öğretmenler ve ücretli öğretmenlerin sorunlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, mevcut eğitim sisteminde öğretmenlerin aylık ve ek ders ücretleriyle ilgili mevzuatın düzenlemelerini ve son yapılan değişiklikleri anlattı.

EK DERS ÜCRETLERİNDE %25 ARTIŞ

Bakan Tekin, ek ders ücretleri konusunda yapılan son güncellemelerle ilgili bilgi verdi. 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla, ek ders ücreti alarak ders veren öğretmenler için yüzde 25 oranında bir artış yapıldığını duyurdu. Bu artış, eğitimcilere "emek-ücret" ilişkisi çerçevesinde daha adil bir gelir sağlama amacını taşıyor. Bakan, ek ders ücreti karşılığında ders okutan öğretmenlerin, yalnızca fiilen okuttukları dersler için bu ücretten yararlandıklarını, başka bir uygulamanın mümkün olmadığını ifade etti.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK VE KADRO DURUMU

Bakan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi eğitim kurumlarında öğretmen ihtiyacının, sözleşmeli öğretmen istihdamı yoluyla karşılandığını belirtti. Sözleşmeli olarak başlayan öğretmenlerin 3 yıl sonunda kadrolu olarak atanabileceklerini açıkladı.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK GEÇİCİ BİR ÇÖZÜM

Tekin, ücretli öğretmenlerin görevlendirilmesinin, öğretim faaliyetlerinin aksamadan sürdürülmesi amacıyla belirli durumlarda, özellikle aylıksız izinli ya da raporlu olan öğretmenlerin yerine ve atama yapılamayan kadrolar için geçici bir çözüm olarak kullanıldığını vurguladı. Bakan, bu durumun yalnızca zorunlu hallerde ve kısa süreler için başvurulan bir yöntem olduğunu belirtti.

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI VE DENETİMLER

Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim personelinin durumuna da değinen Tekin, bu kişilerin İş Kanunu hükümleri çerçevesinde, kurumlarıyla kendi aralarında yaptıkları iş sözleşmelerine göre istihdam edildiklerini ve asgari ücretin altında çalıştırılmanın söz konusu olmadığını ifade etti. Bakanlık tarafından yapılan denetimler sonucunda, mevzuata aykırı uygulamalar tespit edilen 920 özel öğretim kurumuna son bir yılda toplam 65 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN