79 yıl sonra ibadete açılmıştı! Osmanlı'dan kalan tarihi eserler kayıp

79 yıl sonra ibadete açılmıştı! Osmanlı'dan kalan tarihi eserler kayıp

6. yüzyılda inşa edilen ve İstanbul'un fethinden sonra camiye dönüştürülen Kariye Camii, 79 yıllık müzelik döneminden sonra 2020 yılında ibarete açıldı. Kariye Camii'nde Osmanlı'dan kalan bazı tarihi eserlerin kayıp olduğu öğrenildi. Restorasyon sırasında kaybolduğu düşünülen Osmanlı eserlerinin akıbeti merak konusu.

6. yüzyılda Bizans Kilisesi olarak inşa edilen Kariye, 1509'da Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürüldü. 450 yıl cami olarak hizmet veren yapı, 1945'te müzeye çevrildi. 2020 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla tekrar cami statüsüne kavuştu.

OSMANLI ESERLERİ KAYIP

Öte yandan Kariye Camii'nin müzeye dönüştürülürken minber, vaiz kürsüsü, şamdan, kandil ve hat eserleri gibi Osmanlı eserleri kayboldu.

er.jpg

Restorasyon sırasında minber ve vaiz kürsüsü eski fotoğraflardan yola çıkılarak yeniden üretildi. Diğer kayıp eserlerin bulunması için çalışmalar devam ediyor.

rtttt.jpg

Sanat Tarihi Uzmanı Hayri Fehmi Yılmaz, Kariye'nin Bizans ve Osmanlı dönemlerini yansıtan çok katmanlı bir anıt olduğunu ifade etti. Yılmaz, 14. yüzyılda Theodoros Metolhites tarafından yeniden inşa edilen yapının mozaik ve freskolarıyla Bizans'ın son dönemini yansıttığını belirtti.

mnn.jpg

Atik Ali Paşa'nın camiye dönüştürdüğü yapı, 19. yüzyılda da ilgili çekici bir sanat eseri olarak kabul ediliyordu. Yılmaz, müzeye dönüştürülme sırasında kaybolan eserlerin bulunmasını ve caminin tarihi atmosferine kavuşmasını umut ettiğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN