Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesiyle yarın yeni bir dönem başlıyor. Türkiye’de üretilen malların önünü açacak adımlarla 150 milyar dolarlık ticaret hacminin 300 milyara çıkarılması hedefleniyor.
Yürürlüğe girdiği 1 Ocak 1996 tarihinden bu yana Türkiye’nin aleyhine işlediği eleştirilerine hedef olan Gümrük Birliği anlaşması, yarın Brüksel’de güncelleniyor. Bu kapsamda, anlaşmaya tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörleri dahil edilecek ve Türkiye karar alma mekanizmalarına yer alacak.
Habertürk Gazetesi’nden Bahar Balkır’ın haberine göre, güncelleme sonrasında Avrupa Birliği (AB) ile ticaret hacminin 300 milyar dolara çıkması beklenirken, AB’nin üçüncü ülkeler ile imzalayacağı serbest ticaret anlaşmaları otomatik olarak Türkiye’nin de taraf olmasını sağlayacak.
Ekonomik kayıpların önüne geçilecek
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekcı ve AB’nin Ticaretten Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström AB’nin üçüncü taraflarla serbest ticaret anlaşmasını imzaladıklarında uzun yıllardır anlaşma nedeniyle yaşanan ekonomik kayıpların ve dezavantajların önüne geçmek için ilk adım atılmış olacak.
Habertürk’ün diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, bir buçuk yıldır süren güncelleme görüşmeleri sonrasında, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesiyle hedeflenen sonuçlar şunlar olacak:
- Tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörleri anlaşmaya dahil edilecek.
- AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı ve imzalayacağı Serbest Ticaret Anlaşmaları’na Türkiye’nin otomatik olarak taraf olması sağlanacak.
- Türkiye’nin karar alma mekanizmalarında yer alması sağlanacak.
- Türk mallarının taşınmasıyla ilgili tam bir liberasyona gidilmesi sağlanacak.
Türkiye ile AB ticaret hacmi iki katına çıkacak
Söz konusu anlaşmanın güncellenmesi kapsamında, AB’ye yılda yaklaşık 14 bin 800 kalem mal ihraç eden Türkiye’nin AB ile ticaret hacminin 150 milyar dolardan 300 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Bununla birlikte, AB ile güncelleme çalışmalarına 2016 yılının Ocak ayında başlanması planlanıyor.
Söz konusu güncellemenin en kritik konularından biri, AB ve ABD arasındaki Serbest Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın (TTIP) Gümrük Birliği ülkelerine uygulanacağı maddesi olacak.
Öte yandan, Avrupa’ya karayoluyla yapılan ihracatta kamyon başına kesilen ortalama 250 doların da kaldırılması da müzakerelerde gündeme gelecek.