Terör örgütlerinin bomba yapımında gübre kullanmasının ardından, nitratlı 366 bin ton gübre yediemine alındı. Gübre üreticileri ise nitratlı gübrede bulunan yanıcı maddeyi yüzde 33’ten yüzde 21’e çekiyor.
[Karar]
KENAN BUTAKIN
PKK ve IŞİD gibi terör örgütlerinin bomba yapımında kullandığı gübrelerin satışları geçtiğimiz ay Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından durduruldu. Satış yasağı da 7 Haziran’da 5’i sivil 11 kişinin şehit olduğu ve TAK’ın üstlendiği Vezneciler saldırısından sonra alındı. Saldırı sonrası açıklama yapan GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, nitratlı gübrenin ihracında bir problem olmadığını, sadece satışıyla ilgili bir kısıtlamanın söz konusu olduğunu söyledi.
SERALARA GEREKİYOR
Satışları durdurulan gübrelerle ilgili KARAR’a değerlendirmelerde bulunan Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Levent Gelgeç de, şu ana kadar 366 bin ton gübrenin yediemine alındığını kaydetti. Gelgeç, Temmuz sonu itibariyle seralarda nitrat bazı gübre kullanmak zorunda olunduğunu belirterek, satışlar durdurulduğundan dolayı izin için bakanlığa başvurduklarını söyledi.
Terör saldırılarında kullanılabilen potasyum nitrat, amonyum nitrat, kalsiyum amonyum nitrat ve sodyum nitratın satışlarının durdurulduğunu belirten Gelgeç, şunları söyledi: “Bakanlık bu gübrelerin satışlarını Şubat 2017’ye kadar durdurdu. Terör belası bizleri de sarstı ama Ağustos ayı başlarında özellikle Antalya, Mersin ve Muğla’nın bazı ilçelerinde seralarda üretim başlayacak. Gerek iç pazarda ve gerekse yoğun olarak ihracata giden bu sebzeler ülkemiz için son derece önemli. Çünkü potasyum nitrat ve amonyum nitrat seralarda yoğun olarak kullanılan damla sulama gübresi üretiminde kullanılıyor. Seralar için olmazsa olmaz olan damla sulama gübresinin ham maddeleri olan gübreler için Bakanlıktan talepte bulunduk. Üretici lisansı olan gübre üreticileri bu gübreleri üretimde kullanmak üzere satın alabilsin istedik.”
TERÖR AYARI YAPILIYOR
Gübre üretiminde yüzde 33 olan patlayıcı özelliğin yüzde 21’e çekilmesi için de çalışmalara başlandığını kaydeden Gelgeç, “Türkiye’de yıllık 5.5 milyon ton gübre tüketimi var. Bunun 1.5 milyon tonu nitratlı yani yanıcı veya patlayıcı özelliğe sahip gübreler.
Gübre üreticileri bir yandan da normalde yüzde 33 olan patlayıcı özelliği olan amonyum nitratın içeriğini yüzde 21’e çekmeye çalışıyor. Bunun yanında nitratlı gübrelerin içerisine patlayıcı özelliğinizi azaltan stabilizatör adlı maddelerin eklenmesi çalışmaları da yapılıyor. Yani patlayıcı özelliğini düşürmeye çalışıyorlar. Umarız yakın zamanda sektör paydaşları bir araya gelerek, tarımın vazgeçilmezi olan gübreler için bir çözüm yolu bulur” dedi.
PKK’DAN 500 KILOLUK BOMBALI TUZAK
Operasyonların yer yer sürdüğü Siirt Pervari’de yol kenarına içi çelik bilye ve çivi ile desteklenmiş iki adet piknik tüpü, iki adet fünye, iki adet dinamit lokumu, 500 gr Amonyum Nitrat, 50 m uzunluğunda kablo ile düzenlenmiş bomba askerler tarafından imha edildi.
Amonyum Nitrat ile hazırlanan bombalardan biri Hakkâri Demirkonak Çukurca mezrasında, biri de Diyarbakır Silvan’da, yol araması esnasında farkedilerek imha edildi.