Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ayşe Willke Topçu, Türkiye'de grip nedeniyle doktora giden hastalara hemen antibiyotik yazıldığını belirterek "Bu bir felaket" dedi.
ANTALYA
Antalya’da 17’ncisi düzenlenen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Kongresi’nde konuşan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ayşe Willke Topçu, yoğun bakım hastalarının antibiyotik direncinden kaybedildiğine dikkat çekti.
Antibiyotik direncinin çok ciddi ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarını klinik pratikte zora sokan bir sorun olduğunu belirten Prof. Dr. Topçu, özellikle hastane enfeksiyonlarının etkenlerinin daha dirençli olduğunu kaydetti.
'Ölüm nedenleri kanser değil enfeksiyon'
Yoğun bakım üniteleri, yeni doğan yoğun bakım üniteleri, kan kanseriyle mücadele eden hastaların yattığı hematoloji kliniklerinde veya organ nakli yapılan hastalarda hastane enfeksiyonlarının ciddi bir sorun oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Topçu, "Bu hastane etkeni olan bakteriler, maalesef elimizdeki antibiyotiklerin çoğuna dirençli. Hatta kullanabileceğimiz antibiyotiklerin hepsine dirençli bakteriler zaman zaman çıkıyor. O zaman yoğun bakımda yatan bir hasta, trafik kazasının getirdiği travmadan değil enfeksiyondan ölüyor ya da kan kanserli bir hasta kanserden değil enfeksiyondan ölüyor.'' diye konuştu.
En büyük tehlike hastane enfeksiyonları
Buna neden olarak çok gereksiz ve fazla kullanımı gösteren Prof. Dr. Topçu, bakterilerin de boş durmadığını, hep daha önde giderek kullanılan antibiyotiklere hemen çeşitli mekanizmalarla direnç geliştirdiklerini kaydetti.
Kişisel olarak buna gerçekten çok üzüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Topçu, mesela idrar yolu enfeksiyonunda antibiyotik verildiğini, ama hastanın iyileşmediğini dile getirdi. İncelenen idrar örneğinde bakterinin, kullanılması önerilen antibiyotiğe dirençli olduğunun görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Topçu "Hasta günlerce sürünüyor. Daha zor sorunlarla karşılaşılıyor" dedi.
Bakyerilere karşı yeni ilaç yok
Bu dirençli bakterilere karşı mücadele edecek yeni ilaçların da olmadığını belirten Prof. Dr. Topçu, "Eski ilaçları kullanmaya bakıyoruz. Eski ilaçlar da organlara zarar veren ilaçlar. İki arada bir derede kalıyoruz açıkçası. Yeni antibiyotikler direnç nedeniyle çok geliştirilmiyor; çünkü bir antibiyotiğin laboratuvardan hastaya kadar geliştirme süreci ortalama 12 yıl ve en az 1 milyardolar harcanıyor.'' diye konuştu.
DHA