İstanbul içinde kazan kepçe misali dolaşıp evsizlerin içini çorbayla ısıtan Sosyolog Dr. Mahmut Karaman, bu kez iftar yemeğine çağırıyor. Aşhane Kardeşlik Seferberliği gönüllüleri adını verdiği organizasyonuna bu Ramazan iftar yemeği de ekleyen Karaman, oruçlu, oruçsuz herkesi davet ediyor. Karaman, “İftarda evden getirilecek kuru ekmek ile dostluk kardeşlik paylaşılacak. Asıl amacımız toplumsal kardeşliğin toplum tarafından kurulması” diyor.
IŞIL ÇALIŞKAN
Kendi imkanlarıyla seyyar çorbacıya dönüştürdüğü panelvanıyla İstanbul sokaklarında umut kapısı olan Sosyoloji hocası Dr. Mahmut Karaman tarafından kurulan Aşhane Kardeşlik Seferberliği Gönüllüleri iftarda buluşacak. 19 Haziran Pazartesi akşamı Üsküdar Kara Davut Camii önündeki parkta açılacak iftara herkes davetli. Ramazan dolayısıyla iftarların beş yıldızlı salonlarda kalabalık sınıf içerisinde varlıklı kesimin birbirini ağırlayarak dini emrin yerine getirilemeyeceğini göstermek istediklerini belirten Karaman, “Biz bu iftarları sokağa, varoş bölgelerdeki fakirlere, komşularımızla geçirmek istiyoruz.” diyor.
TUTAN DA TUTMAYAN DA BİZDEN
Mimari organizasyon, mahalle dağılımı toplumsal örgütlenme topyekün yanlış bulduğunu ifade eden Karaman “Fakirler mahallenin varoşları dediğimiz kesimlere atılarak zengin kesimler villa kentlerde, sitelerde yaşayarak kendilerini toplumdan ayırarak bir ötekeleştirme ile kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Biz bunu reddederek sokağa çıkıyoruz. Üsküdar'da kendi ilgilerimiz doğrultusunda olması gerekeni aksiyonel bir şekilde ortaya koymaya çalışarak topluma bir davetiye sunuyoruz. Burada hiçbir ayrımımız yok oruç tutan da tutmayan da aramıza katılabilir” diye konuştu.
İFTARI AŞHANE ÇORBASI İLE AÇACAĞIZ
Her zaman olduğu gibi iftarın aşhane çorbasıyla açılacağını vurgulayan Karaman, “Biz buraya çevre arkadaşların katkısıyla baklava, börek, kavurma, döner, iskender gibi en mükemmel yemekleri getirebiliriz ama getirmeyeceğiz. Bizim dağıttığımız aşhane çorbasın yanı sıra, ekmek ve su olacak. Bu sembolik bir çorba. Muhtemelen mercimek olur. Biz bir gün domates, bir gün tarhana çorbası dağıtıyoruz. O gün annemiz bize hangi çorbayı veririse. Biz fakirlerde iki senedir bu çorbayı içiyoruz, zenginlerle de onu içeceğiz. Arkadaşları bu çorbayı içmeye davet ediyoruz. Ekmeğinizi yemeğinizi peynirinizi evinizden alın. Gönlünüzü açıp hiç tanımadığınız insanlarla paylaşın. Dil, din, renk, ırk ayrımı yapmıyoruz” diyor.
TOPLUMSAL KARDEŞLİĞİ TOPLUM KURSUN
Bu organizasyonun belediyelere yönelik karşıt bir şey değil. Aksine sivil bir çıkış olarak devletin kardeşlik inşası olduğunu belirten Karaman, “Biz topluma malolup toplumun bizzat kurucu unsur olarak yer alması gerektiğine inanıyoruz. Asıl amacımız toplumsal kardeşliğin toplum tarafından kurulması” mesajı verdi.