Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Rusya'nın Halep'i kurtarmak isteyen BM Güvenlik Konseyi'ni bir kez daha engellediğini belirterek, "Veto yetkisinin kitlesel katliamlarda kullanılamaması gereğine her zamankinden daha fazla ikna olduk." dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Rusya'nın BMGK'da Halep tasarısını veto ettiği toplantıya katılarak ülkesinin pozisyonunu anlattı.
Oylama öncesi konuşan Ayrault, "Bu tasarıya karşı çıkmak Esed'e daha fazla insan öldürmesi izni, teröristlere de anlamsızca hediye vermektir." ifadelerini kullandı.
Ayrault, "Veto halinde sadece daha fazla ölüm, daha fazla mülteci ve daha fazla kurban görebiliriz. Eğer uluslararası toplum harekete geçmezse Halep'te olanların sorumluluğunu paylaşır." diye konuştu.
VETO YETKİSİNE KATLİAM KISITLAMASI TARTIŞMASI
Rusya'nın tasarıyı veto etmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Ayrault, Rusya'nın, Halep'i kurtarmak isteyen BM Güvenlik Konseyi'ni engellediğini belirterek, "Veto yetkisinin kitlesel katliamlarda kullanılamaması gereğine her zamankinden daha fazla ikna olduk." dedi.
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da Konsey'de yaptığı konuşmada, Rusya'nın 5. kez Suriye'deki şiddete son verme şansını veto ettiğini söyledi.
TEŞEKKÜR ETMEDİ
Konsey'deki konuşmasına her zaman başkana teşekkür ederek başladığını belirten Rycroft, "Bugün ilk kez bunu uygulamayacağım" diyerek Konsey'in ekim ayı başkanı Rusya'ya tepki gösterdi.
BMGK'nın Halep yerle bir olurken kayıtsız kalmaması gerektiğini ifade eden Rycroft, Rusya'yı kast ederek "Sayenizde bugün yaptığımız şey tam olarak bu. Halep'teki binlerce kişi yine sabaha çıkıp çıkamayacağının endişesiyle geceyi geçirecek." ifadelerini kullandı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/AA