Evimin altından fay hattı geçiyor mu? MTA fay hattı sorgulama ekranı

Evimin altından fay hattı geçiyor mu? MTA fay hattı sorgulama ekranı

Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) sitesinin yerbilimleri bölümünden sorgulayabilirsiniz. MTA Fay Hattı Sorgulama Sayfasına haberimizden ulaşabilirsiniz.

"Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" Marmara Bölgesi'nde yaşanan depremin ardından binlerce kişi tarafından merak ediliyor.

MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) sitesinden bu konu hakkında bilgi edinmek mümkün. MTA fay hattı sorgulama sayfasından evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

19-10/07/deprem-56.jpg

EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, zemin etüdü ile de evlerin sağlıklı olup olmadığının belirlendiğini söyledi.

Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

MTA FAY HATTI SORGULAMA SAYFASI - TIKLAYIN

19-10/07/deprem-3.jpg

"DEPREM İSTANBUL DEPREMİ DEĞİL MARMARA DEPREMİ"

Engin Er yaşanan son depremler ve beklenen depremle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu depremler Marmara Denizi içinden geçen İstanbul depremi olarak adlandırılıyor. Ama Marmara’da olan deprem İstanbul depremi değil, Marmara depremidir. Çünkü bütün Marmara etkilenmiştir. İsmini doğru koymak lazım. Olabilecek Marmara depreminden elbette Bursa da etkilenecektir. Bursa’yı etkileyecek olan deprem sadece Marmara Denizi içindeki faylar değil, İznik’ten başlayıp Gemlik, Mudanya, Karacabey’e doğru devam eden Kuzey Anadolu fay hattının orta kolu üzerinde oluşan depremlerdir. Burada olabilecek bir depremde İstanbul’un etkilenmesi de söz konusudur. Asıl Bursa’yı bekleyen, 1855 yılında olmuş ve küçük kıyamet olarak adlandırılan depremin, İnegöl’den başlayarak Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer ve Mustafakemalpaşa’dan devam eden bir fay hattıdır. Bu orta ve güney kolu olarak adlandırılan her iki fay hattının da yerleşim yerlerinin içinde geçtiğini net bir şekilde söyleyebiliriz.

Bugün internet üzerinden parselimizin, evimizin neresinden fay hattı geçtiğini çok net bir şekilde görebiliyoruz.

E- devlete giriş yaptığımızda parselimizin zemin özelliklerini de görebiliyoruz. Dolayısıyla doğal afet anlamında çok net bilgilere sahip olabiliriz. Bunların yanı sıra en önemli şey binaların güvenliğidir. Binalarda mühendislik hizmeti alınmamışsa o bina güvenli bina değildir. Öncelikle zemin etüdü yaptırılması gerekiyor. Bu etütle fay hatlarına ne kadar mesafede olduğu bilinmelidir. Ev fay hattının üzerindeyse ona göre tedbirler alınabilir. Zemin etüdü mevcut binalara da yapılmaktadır. Sadece yeni yapılan binalar değil. Bundan sonra beton, demir ve proje uygunluğunu test ederek güvenli bir bina olup olmadığını net şekilde öğrenebilir. Eğer bina sağlam değilse güçlendirme yapılabilir. Eğer zemin sağlam değilse zemin iyileştirme de yapılabilir ama bunlar masraflı şeylerdir. Daha güvenli bir şehir olması için bu işin önceden planlanması gerekmektedir. Bunun için de belediyelere ve merkezi idareye görevler düşmektedir."

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN