Diyarbakır’da ‘saygın tutum’ indirimi alan cinsel istismar sanığının davasını İstinaf bozdu. Kararda şu vurgu dikkat çekti: “14 yaşındaki kız çocuğu, ağır toplumsal baskıyla karşılacağı bilmesine rağmen, olayı cesaretle anlatmıştır.”
Diyarbakır’da 14 Nisan 2016’da lise öğrencisi N.S., 18 yaşındaki D.Ö.’nün zorla cinsel saldırısına maruz kaldı. Olayın ardından N.S. ailesine durumu anlatarak polise şikayetçi olmalarını sağladı. Gözaltına alınan D.Ö. tutuklandıktan sonra hakkında ‘çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 23 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan D.Ö.’ye 9 yıl hapis cezası verildi. Fakat sanığın duruşmalardaki ‘saygın tutumu’ göz önünde bulundurularak cezası 7,5 yıla indirildi. Karara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile sanık avukatı itiraz etti. İstinaf Mahkemesi’ne taşınan dava sonucunda ise sanık D.Ö. aynı suçlardan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemenin gerekçeli kararında mağdurun ifadesi olmadığı takdirde böyle bir yargılama yapılamayacağı belirtilerek şunlar kaydedildi: “15 yaşını doldurmamış kız çocuğunun, Diyarbakır şartlarında çok ağır bir toplumsal karşılık bulacağını bilmesine rağmen, kendisine yönelik gerçek olmayan bir cinsel istismar fiilini anlatması gerçekleşecek bir durum mudur? Bunun cevabının ‘hayır’ olduğu sabittir. Ağır tepkiyle karşılaşacağını bilmesine rağmen cinsel istismarı ortaya çıkarma ve failin cezalandırılmasını sağlama cesaretini gösteren mağdurun ifadesine itibar etmekten başka yol yoktur.”
YARGITAY İYİ HALİ BOZARAK MÜEBBET İSTEDİ
Zonguldak Ereğli’de eski sevgilisi Gizem Tunç (21) ile arkadaşı Murat Erdoğan’ı (29) öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Deniz Boyraz (26) hakkında verilen ‘iyi hal’ kararını Yargıtay bozdu. 7 Eylül 2013’de Murat Erdoğan ile Gizem Tunç bir bağ evinde kesici ve delici aletlerle öldürüldü. Gözaltına alınan Tunç’un eski sevgilisi Boyraz hakkında 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. Zonguldak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, Boyraz’ın cinayetleri tasarlayarak işlemediğini ve ‘duruşmalardaki iyi hali’ni göz önünde bulundurarak 25’er yıldan 50 yıl hapis cezası verdi. Skandal Yargıtay’a taşındı, 1’inci Ceza Dairesi kararı bozdu. Yeniden görülen davada mahkeme, suçun toplumda yarattığı etki, infial ve işleniş biçimini dikkate alarak Boyraz’ı 2 kez ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.