4 Ocak 2021 Pazartesi günü açılacak Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı 10 gün boyunca ücretsiz hizmet verecek. Haliç sahilinde sabah ve akşam saatlerinde oluşan trafiği azaltmak amacıyla inşa edilen 8,8 km uzunluğundaki Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı, 6 km'si Haliç üzerindeki dolgu alanından geçecek. İşte tramvayın geçtiği semtler ve duraklar...
Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı istasyonları belli oldu. 2016 yılında inşasına başlanan Haliç tramvay hattı nihayet tamamlandı. 2019'un sonunda hizmete açılması planlanan fakat Haliç üzerine yapılan dolgu alanının henüz üzerinde tramvay aracı olmamasına karşın çökmeler meydana gelmesi nedeniyle, ray döşenen bazı bölümler yıkılarak yeniden yapıldı. Türkiye'nin ilk katenersiz raylı sistemi olacak Eminönü-Alibeyköy tramvay hattında günlük 114 bin yolcu taşıması planlanıyor.
HALİÇ TRAMVAYI NE ZAMAN AÇILACAK, KAÇ GÜN ÜCRETSİZ?
Metro, vapur, otobüs gibi diğer toplu ulaşım araçlarıyla entegre olan Eminönü Alibeyköy tramvay hattında çalışmalar sona erdi. Yapımı 4 yıl süren Eminönü-Alibeyköy tramvay hattının, 4 Ocak 2021'de kullanıma açılacak. İlk 10 gün ücretsiz seyahat edilebilecek. Fakat ilk etapta sadece Cibali ile Alibeyköy istasyonları arasında hizmet verecek. Tramvay hattında kullanılacak vagonlarının teslim işlemleri de tamamlandı.
Zeminde yaşanan çökme nedeniyle 1,3 kilometrelik bölümü kırılmak zorunda kalınan Alibeyköy-Eminönü tramvay hattında incelemelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistemler Daire Başkanı Pelin Alpkökin, 6 kilometrelik hat boyunca, 25 ile 60 metre arasındaki uzunluklarda, yaklaşık 250 adet kazık çakıldığını söyledi.
EMİNÖNÜ ALİBEYKÖY TRAMVAY HATTI NEDEN GECİKTİ?
Haliç'in yapı itibariyle; dolgu alanı, deniz dibindeki çok sıkıntılı kil ve Trakya formasyonu denilen kayadan oluştuğunu belirten Alpkökin, kazık çakma işlemleri için şu bilgileri verdi:
"Bu bölgede, kayaya kadar iniyoruz. Eskiden burada hiçbir şey olmadan, dolgu alanının üzerine direkt tabliye dökülmüş, raylar döşenmiş. Üzerinden tren dahi geçmeden, 53 milimlik oturmalar olmuş. Homojen olmamış, her plak kendi içinde farklı oturmuş. Zaten burası, hiçbir şey yapmasanız bile oturuyor. Zemin, gerçekten çok sıkıntılı. Farklı yöntemler de vardı; ama biz, en emin olanını, kayaya inme yöntemini uyguladık. 8,8 kilometrelik hattın yaklaşık 6 kilometresi kazıklı sistem olacak. Sahilin dışında kalan 2,8 kilometrelik kısmı da takip ediyoruz. Kırılırken buradaydım. İnanın çok üzüldüm ama yapacak bir şey."
EMİNÖNÜ ALİBEYKÖY TRAMVAYI NEREDEN GEÇECEK?
Eminönü Meydanı'ndan başlayan hat, Unkapanı, Fener, Eyüp, Silahtarağa, Alibeyköy'e kadar ulaşacak. Hat konumu ve tarihi yapısı itibariyle İstanbul'un en önemli toplu taşıma güzergahlarından birisi olacak. Tramvay hattı hizmete alındığında Medipol Üniversitesi Unkapanı Yerleşkesi, Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi, Feshane, Eyüp Devlet Hastanesi, Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü, Tarihi Piyer Loti Tepesi ve Alibeyköy Cep Otogarı ile kesintisiz toplu ulaşım sağlanacak.
Bu alanların bir kısmının tarihi yarımada içerisinde ve Haliç kıyılarında olması dolayısıyla tarihi, turistik ve ekolojik açıdan bölgenin nitelik olarak taşıt trafiğinden arındırılması, karbon salınım azaltılması, yaya hareketliliğinin arttırılması planlanıyor.
EMİNÖNÜ ALİBEYKÖY TRAMVAY HATTINDA KAÇ İSTASYON VAR?
Eminönü otobüs durakları alanından Eminönü istasyonu ile başlayan güzergah, Küçükpazar, Cibali, Fener, Balat, Ayvansaray, Feshane, Eyüp-Teleferik, Eyüp Devlet Hastanesi, Silahtarağa istasyonu ile Sakarya Mahallesi istasyonuna Haliç kıyısından geçerek, Alibeyköy Merkez, Alibeyköy metro istasyonu ile devam edip ve Alibeyköy Cep Otogarı istasyonunda son bulacak.
Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı istasyon listesi şöyle:
* Eminönü
* Küçükpazar
* Cibali
* Fener
* Balat
* Ayvansaray
* Feshane
* Eyüp Sultan Teleferik
* Eyüp Sultan Devlet Hastanesi
* Silahtarağa Mahallesi
* Üniversite
* Alibeyköy Merkez
* Alibeyköy Metro
* Alibeyköy Cep Otogarı
EMİNÖNÜ ALİBEYKÖY TRAMVAY HATTI İLE İLGİLİ BİLGİLER
* Hatta 2'li dizi 30 araç hizmet verecek.
* Günlük 114 bin yolcu kapasitesi
* 14 adet 60 m uzunluğunda istasyon
* Yolculuk süresi 35 dk
* Hat uzunluğu 10 km
* Güzergah boyunca tamamen katenersiz olan tramvay araçları enerjisini, iki ray arasına gömülü bir sistemden alacak.
* Görüntü kirliliği oluşturan katener enerji direkleri ve buna bağlı havai hat enerji kabloları kullanılmayacaktır.
HANGİ HATLARA AKTARMA YAPILABİLECEK?
10 ayrı noktada yapımı devam eden ve planlanan hatlarla entegrasyon sağlıyor:
1) Kabataş-Bağcılar tramvay hattı (T1) Eminönü istasyonu ve Şehir Hatları Eminönü vapur iskeleleri ile Eminönü istasyonunda,
2) Hacıosman-Yenikapı metro hattı (M2) ile Küçükpazar istasyonunda,
3) Beylikdüzü-Söğütlüçeşme metrobüs hattı ile Ayvansaray istasyonunda,
4) Eyüp-Pierre Loti-Miniatürk teleferik hattı (TF2) ile Eyüp-Teleferik istasyonunda,
5) Planlanan Bayrampaşa-Eyüp tramvay hattı ile Feshane istasyonunda,
6) Planlanan Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme metro hattı ile Silahtarağa istasyonunda,
7) Planlanan Eyüp-Yeşilpınar teleferik hattı ile Sakarya Mahallesi istasyonunda,
8) Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı (M7) ile Alibeyköy metro istasyonunda,
9) Seyrantepe-Alibeyköy metro hattı ile Alibeyköy Cep Otogarı istasyonunda entegre oluyor.