Kırgınlık, halsizlik, baş ağrısı, gözlerde yanma, boğaz ağrısı... Tüm bu olumsuzlukları hissettiğiniz gribin mevsimi başladı. Alacağınız önemsiz görülen birkaç önlem gribe karşı tam koruma sağlayabilir. Dr. Demet Yalçın, 7 saat uyku ve elleri sık sık yıkamanın bunlar arasında olduğunu söylüyor.
Sıcaklıkların ani düşüşüyle hastalık mevsimi başadı. Eğer gripten korunmak istiyorsanız, alacağınız birkaç önlemle bunu başarabilmeniz mümkün. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji uzmanı Dr. Demet Yalçın, işte o önlemleri sıraladı.
YARIM SAAT YÜRÜYÜN
Yalçın, grip ve soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemini zayıflatacak durumlardan kaçınmak gerektiğini belirterek bunları kötü beslenme, aşırı alkol tüketimi, uykusuzluk ve stres olarak sıralıyor. Yalçın “Kişisel hijyene azami özen göstermek, mümkünse kalabalık ve havalandırması yetersiz ortamlardan uzak durmak da şart” diyerek alınacak diğer önlemleri şöyle sıralıyor: “Yeterli miktarda yüksek kaliteli protein ve sebze tüketmek, rafine şeker, işlenmiş gıda, ambalajlı meyve suyu, alkol ve tütün ürünlerinin kullanımından kaçınmak da hastalığa yakalanma riskini azaltıyor. Ayrıca günde en az yedi saat uyunması, en az yarım saat açık havada yürüyüş yapılması da gripten korunmada büyük önem taşıyor. Çünkü kronik yorgunluk bağışıklık sistemini kötü yönde etkilenmesine neden oluyor.”
HAVALANDIRMA ŞART
Yaşanılan ortamların havalandırılması, kullanılan yüzeylerin temizlenmesi gerektiğini de belirten Demet Yalçın, ayrıca ellerin sık sık, su ve sabun ile en az 20 saniye yıkanmasını öneriyor.
AŞININ ZAMANI GELDİ
Hacettepe Üniversitesi infeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ise eylül sonundan ekim ortalarına kadar grip aşısının yaptırılması gerektiğini belirterek, risk grubundaki 65 yaş üstü bireyler, solunum yolu ve akciğer hastaları, kanser ve steroid tedavisi görenlerin de aşılanması gerektiğini söyledi. Ünal “Dünya Sağlık Örgütü her yıl nisan, mayıs aylarında bir önceki yılın bir sonraki yıl salgın yapması muhtemel A ve B virüslerinden aşı üreticilerine tanımlar. Bütün aşı üreticileri bu virüsleri kullanarak aşıyı yapar. Hepatit aşısını üç defa yaptırırsanız hayat boyu sizi korur. Bu aşı öyle değil. Her yıl yaptırmak lazım” dedi.
BOĞAZ AĞRISINA KARŞI ISLAK SAÇLA GEZMEYİN
Sıcaklık değişikliklerinin yaşandığı dönemde boğaz ağrısı şikayetlerinin artacağını belirten Op. Dr. Burcu Kaman, ılık sıvı tüketiminin arttırılmasını önerdi. Sıcak ve bunaltıcı geçen yaz günlerinde tüketilen buzlu içeceklerin, düşük dereceli çalışan klimaların, ıslak saçla dolaşmanın boğaz ağrısı şikayetlerini arttırdığını ifade eden Optimed Hastanesi kulak burun boğaz uzmanı Op. Dr. Burcu Kaman, bu soruna karşı şunları önerdi: “Özellikle alınan duş sonrası ıslak saçlarla dolaşmayın. Boğaz enfeksiyonlarına karşı soğuk ve sıcak içeceklere bir müddet ara verip ılık sıvıları tercih edin. Adaçayı için. Çok ince ya da çok kalın değil, hava ısısına uygun kıyafetler tercih edin.”