İran doğalgazda vanayı kıstı, konutta gaz tüketimi tavan yaptı. BOTAŞ ise çözümü, santrallere verdiği gazı azaltmakta bulunca elektrik kesintileri kaçınılmaz oldu. Havaların mevsim normallerinde olduğunu belirten uzmanlar ise kesintilerin artmasından endişeleniyor.
ÖZEL HABER: GÜVEN ADALI
Düşen petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle arz fazlası olduğu belirtilen elektrikte zor günler geçiriyoruz. Kışın sertleştiği dönemde sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin yetersiz kalan doğalgazdan kaynaklandığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıllara göre konutlarda tüketilen doğalgazın yüzde 25 oranında artması ve İran’dan alınan gazın kesintiye uğraması nedeniyle elektrik santrallerine yeterli gaz sevk edilemiyor. Vatandaşlarının ihtiyacını karşılamak için vanayı kısan İran’a bir de iç tüketimdeki artış eklenince elektrik üretmeye gaz kalmadığını belirten uzmanlar, sorunun henüz başında olduğumuzu, ilerleyen günlerde daha da büyüyebileceğini belirtiyor. Tüm Türkiye’de yayılan elektrik kesintileri özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde daha da hissedilecek gibi gözüküyor. Dün sabah 8.30’dan itibaren İstanbul’da bölge bölge elektrik vermeye başlayan elektrik dağıtım şirketlerine vatandaşlar sosyal medyadan yoğun tepki gösteriyor. Gelen tepkiler üzerine BOTAŞ’tan da açıklama geldi. BOTAŞ, soğuk hava şartları nedeniyle artan evsel tüketime bağlı olarak doğalgaz talebinin karşılanmasında zorluk çekerken, aldığı tedbirler kapsamında doğalgaz çevrim santrallerine verdiği gazın yüzde 90’ını kesti.
TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI
BOTAŞ, havaların soğuması nedeniyle evsel tüketimde meydana gelecek artışı dikkate alarak, 14 Aralık sabahından itibaren özel sektöre ve EÜAŞ’a ait santrallere verdiği doğalgazı yüzde 50 azaltmıştı. BOTAŞ vatandaşı soğukta bırakmamak, evlere iletilen gazı kesmemek için santrallere gönderilen gazı azaltsa da yine soğukta kaldık. Kombilerin çalışırken elektriğe ihtiyaç duyması nedeniyle vatandaş, elektrik kesilince yine soğukta kalıyor. Öte yandan uzmanlar, BOTAŞ’ın da dile getirdi, konutta doğalgaz kullanımının artması için herhangi bir neden olmadığını belirtiyor. Sıcaklıkların mevsim normallerinde seyrettiğini vurgulayan uzmanlar, sorunun dağıtım şirketlerinden kaynaklandığını ifade ediyor. Tüketici Birliği Federasyonu’nun (TBF) Elektrik Kesinti Endeksi (EKE) verilerini açıklayan Çalışma Grubu Başkanı Jale Yanılmaz, kesintilerde rekor artış gerçekleştiğini belirtti. Bu yılın ekim ayında gerçekleşen 87 bin 931 saatlik kesintinin, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 61,18 oranında artışa işaret ettiğini vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: “EKE, bir önceki aya göre yüzde 70,18 artarak 175,81 olmuştur. En yüksek planlı elektrik kesintisi gerçekleşen beş il; Antalya (6.273 saat), İzmir (5.776,5 saat) Konya (5.155 saat), Ankara (4.705,5 saat), Bursa (4.331 saat) oldu. En az planlı elektrik kesintisi ise Ardahan, Şırnak ve Uşak’ta gerçekleşti.
YARIN 9 İLÇEYE VERİLEMEYECEK
İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ’den yapılan açıklamaya göre, Anadolu yakasında 9 bazı ilçelere elektrik verilemeyecek. Ataşehir’de 09.00-17.00’de, Çekmeköy’de 09.00-13.00’te, Maltepe’de 13.00-16.00’da, Tuzla’da 10.00-13.00’te, Üsküdar’da 09.00-12.00’de, Ümraniye’de 09.00-11.00’de, Pendik’te 10.00-18.00’de, Kartal’da 09.00-12.00’de, Beykoz’da 13.30-17.30’da elektriksiz kalacak.
ARIZALANAN CİHAZDA YAZILI MÜRACAT ŞART
Bakım onarım nedeniyle yapılacak kesintilerin en az 48 saat önceden tüketicilere duyurulması gerektiğini belirten Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, kesinti nedeniyle cihazları zarar görenlerin en büyük sorununun şirkete müracatı yazılı yapmamasından kaynaklandığını ifade etti. Ağaoğlu, “Tüketici hakem heyetine başvuran tüketici ispat sorunu yaşıyor. Faturayı kesen elektirik firmasına yazılı müracat yapmak zorundalar. Konu hakem heyetine gittiğinde şirket avukatları 15 günlük bildirim süresinde durumun ihbar edilmediği ileri sürülüyor” dedi. Cihazları hasar gören vatandaşların hem yazılı hem de telefon ile şirkete durumu bildirmesi gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu şöyle devam etti: “Televizyon, buzdolabı gibi hayati öneme sahip cihazlar başvurunun ardından teknik serviste yapılabilir. Sorunun neden kaynaklandığı bu rapora yazılmalıdır. Tüketicinin haklılığı tespit edildiğinde şirket bu tutarı ödemek zorunda kalacaktır.”
VATANDAŞ TEPKİLİ
Masal Nardali: Mezitli Belediyesi saat 3’ten 21.30’a kadar elektrik kesintisi nedir. Bu fırtınada her hafta en az 2 kez aynı şey yaşanıyor Viranşehir’de.
Tülay Bulma: Her akşam elektrik kesintisi. Bozulan elektronik aletler soğuğun yanında hiç kalıyor. @enerjisa
Ahmet Doğuş: @TC_icisleri İstanbul Sultangazi Sultanciftligi mahallesinde sürekli elektrik kesintisi oluyor bir vatandaş olarak sizden yardım istiyoruz.
İnci Tanem: Şu soğuk havada. Haftanın sadece iki üç günü elektrik veren devletimize teşekkürler.
Junior Deliormanlı: Bu soğukta saatlerce elektrik kesintisi ne demek ya donalım mı biz?
Büşra Tuğçe: Sobalı evlerin gözünü seveyim.
Erdal Çetinkaya: İlçe olmaya adayız hâlâ elektrik kesintisi ouyor. Günlük kesinti değil aylardır aynı durumdayız. #ŞemdinliDerecikteelektriğeçare
Tempest: @BEDASDestek her hafta düzenli olarak Elektrik kesintisi olması normal mi sizce. Üstelik saatlerce gelmemesi...
Viviviviv: -10 derece havada sabahtan beri elektrik kesintisi olması gerçekten çok mantıklı bir hareket, donarak can verebiliriz. Teşekkürler belediye.
Sürmenaj: @eyupbelediyesi 34 saat elektrik kesintisi için telefon açtığımızda “Saat başında elektrik gelecek” diyerek bizimle dalga geçtiler resmen.