Yüksek faiz politikasının etkileri büyüyor: Vatandaşın yükü yüzde 458 arttı

Yüksek faiz politikasının etkileri büyüyor: Vatandaşın yükü yüzde 458 arttı

Bir yıldır uygulanan yüksek faiz politikası, vatandaşın yükünü arttırdı. Tüketici kredilerinde ödenen faiz yüzde 98, kredi kartlarında ise yüzde 458 oranında arttı.

Son dönemde faiz oranlarında ve borç miktarında yaşanan artış, yurttaşların faiz yükünü rekor seviyelere taşıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2024 yılının ilk yarısında vatandaşlar bankalara toplamda 377,8 milyar lira faiz ödemesi yaptı. Bu tutarın 226,7 milyar lirası tüketici kredileri için, 150,7 milyar lirası ise kredi kartı borçları için ödendi.

ÖDENEN FAİZ YÜZDE 458 YÜKSELDİ

Özellikle tüketici kredileri için ödenen faiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98 oranında artış gösterdi. Kredi kartlarına ödenen faiz ise dramatik bir artışla yüzde 458 oranında yükseldi. Yurttaşların toplam faiz yükü, geçen yıla göre yüzde 167 oranında büyüyerek, 2023’ün ilk yarısında ödediği toplam 142 milyar liradan 377,8 milyar liraya çıktı.

BirGün'de yer alan habere göre; 2023 Mayıs ayında yapılan genel seçimlerin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) önemli bir politika değişikliğine giderek toplamda 4 bin 150 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirdi. Ancak bu yüksek faiz oranlarına rağmen, bireysel kredilerdeki büyüme hız kesmedi. Ekonomik sıkıntılar ve enflasyon karşısında gelirleri eriyen vatandaşlar, kredi ve kredi kartlarına daha fazla başvurmak zorunda kaldı. Artan faiz oranları, vatandaşların gelirlerinin daha büyük bir bölümünü bankalara faiz olarak ödemesine neden oldu.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANI YÜZDE 73,9

TCMB’nin haftalık para ve banka istatistiklerine göre, ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 73,9 seviyesine çıkarken, kredi kartlarında azami gecikme faizi aylık yüzde 4,55’e ulaştı.

Faiz oranlarındaki artış, sadece bireysel kredilerde değil, Hazine’nin faiz giderlerinde de kendini gösterdi. 2023 Ocak-Temmuz döneminde 267,3 milyar TL olan Hazine’nin faiz ödemeleri, 2024’ün aynı döneminde yüzde 131,4 artarak 618,5 milyar TL’ye ulaştı.

Bu artış, Hazine gelirleri içerisindeki faiz ödemelerinin payını da büyüttü. 2023 Ocak-Temmuz döneminde Hazine gelirlerinin yüzde 11’i faiz ödemelerine giderken, 2024’te bu oran yüzde 13,2’ye çıktı. Bu dönem içerisinde Hazine’nin toplam gelirleri yüzde 93,4 oranında artışla 4 trilyon 697 milyar TL’ye yükseldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN