Ünlü ekonomistten dikkat çeken açıklama! Şimşek ve ekibini uyardı

Ünlü ekonomistten dikkat çeken açıklama! Şimşek ve ekibini uyardı

Ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash'in "Şimşek ve ekibi, yabancı yatırımcıların algıları açısından dönüşüm yarattı. Artık yerel halk için enflasyonu düşürmeleri gerekiyor." paylaşımı dikkat çekti.

Ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibini yabancı yatırımcıların ülkeye bakışını değiştirdikleri için tebrik ederek bir de uyarıda bulundu. Ash, Şimşek ve ekibinin artık halk için enflasyonu düşürmeleri gerektiğini ifade etti.

'ARTIK YEREL HALK İÇİN ENFLASYONU DÜŞÜRMELERİ GEREKİYOR'

Timothy Ash, Türkiye'yi yakından izleyen global stratejistlerden biri. Financial Times'ın (FT) "Türkiye, gelişmekte olan piyasa yatırımcıları için geri döndü" başlıklı haberini paylaşan Ash, paylaşımına "Bir süredir söylediğim bir şey var. Şimşek ve ekibi, yabancı yatırımcıların algıları açısından dönüşüm yarattı. Artık yerel halk için enflasyonu düşürmeleri gerekiyor." notunu düştü.

FT'deki haberde de geniş bir şekilde Türkiye'nin 2000'li yılların başından bu yana ekonomisindeki değişimler anlatılırken, Türkiye'nin makroekonomik sorunlarının 1999'a oranla "çok daha az ciddi" olduğu belirtildi.

'MB EKİBİ YATIRIMCILARIN DİKKATİNİ YENİDEN ÇEKTİ'

Haberde son yıllarda Türkiye'de izlenen düşük faiz politikasıyla gelişmekte olan ülkeler içinde geriye düştüğü anlatılırken, Mayıs 2023 seçimleri sonrasında göreve gelen Mehmet Şimşek ve teknokrat ağırlıklı Merkez Bankası ekibinin yatırımcılarının yeniden dikkat çektiği belirtildi.

TL'nin Mart ve Temmuz 2023 arasında yüzde 38 oranında değer kaybettiği vurgulanırken, yükselen enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarının 9 ayda yüzde 8,5'ten yüzde 50'ye yükseltildiği de anlatıldı. Enflasyonda ve kurda normalleşmenin yabancı yatırımcı girişini teşvik ettiği de belirtildi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yabancı yatırımcıları Türkiye'nin bir kez daha cazip bir yatırım fırsatı olduğuna ikna etmesinin gerektiğinin de altı çizildi.

Hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanması, AB ile ilişkilerin normalleştirilmesi ve kurumların güçlendirilmesinin de yabancı yatırımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya yönlendireceği belirtildi. Ashmore Group tarafından kaleme alınan yazı şu ifadelerle son buldu.

"Şimdilik reformların uzun vadeli yapısal büyümeye yol açıp açmayacağını söylemek için henüz çok erken."

'ENFLASYONLA MÜCADELEDE CİDDİLAR'

Ünlü ekonomist Ash, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın Bloomberg röportajına da şu yorumu yaptı:

"TCMB'den net mesaj: Enflasyonla mücadelede ciddiler."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN