Türkiye'ye rekor yatırım yapacaklar! Avrupa'nın yetkili ismi duyurdu: Enflasyon yüzde 40'a düşürülecek

Türkiye'ye rekor yatırım yapacaklar! Avrupa'nın yetkili ismi duyurdu: Enflasyon yüzde 40'a düşürülecek

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bankacılıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Matteo Patrone, Türkiye’deki ekonomik toparlanmanın meyvelerini verdiğine dikkat çekerek, bankanın bu sene ülkemize rekor yatırım yapma hedefi olduğunu aktardı. İşte detaylar…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de aralarında bulunduğu hükümet yetkilileriyle bir araya gelen EBRD Bankacılıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Matteo Patrone, Türkiye’nin ekonomik programından ve para ve maliye politikalarının birlikte uygulanmasından "çok etkilendiğini" söyledi.

TCMB'NİN ENFLASYON HEDEFİ EBRD'NİN HEDEFİYLE UYUYOR

Matteo Patrone, Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyonu düşürme hedefinin EBRD’nin tahminleriyle uyumlu olduğunu belirtti. TCMB, enflasyonu kontrol altına almak için geçen yıl haziran ayında ana faiz oranını %8,5’ten %50'ye yükseltti. Ekonomistler ve hükümet, enflasyonun bu yıl sonuna kadar %71,6'dan yaklaşık %40'a düşeceğini öngörüyor. Patrone, "TCMB'nin hedefi, EBRD'nin hedefiyle uyumlu ve bu yüzden yatırımcılar bunun bir sonucu olarak geri geliyor" dedi.

Patrone, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mevcut ekonomik politikalar konusunda fikir değiştirme ihtimali hakkında ise, Türkiye’nin bu ekonomik programından başka alternatifinin olmadığını vurguladı. Patrone, "Görüşmelerimizden, bu planın tamamlanacağına dair ihtiyatlı bir iyimserlik olduğunu düşünüyorum. Gerçekten de, çünkü başka bir alternatif yok ve sonuçlarını görmeye başladık" ifadelerini kullandı.

yeni-proje-18.jpg

EBRD'DEN REKOR YATIRIM VE GELECEK YATIRIM PLANLARI

Geçtiğimiz yıl EBRD, Türkiye'ye 2,5 milyar Euro (2,71 milyar $) rekor yatırım yaptı. Bu yatırımlar, yeşil yatırımlar ve Şubat 2023'teki yıkıcı deprem harcamalarını içeriyordu. Patrone, bankanın bu yıl şu ana kadar yaklaşık 1 milyar Euro yatırım yaptığını ve 2024'te bu rakama ulaşmayı beklediğini açıkladı. Yatırımların bir kısmı, belediyelere altyapı desteği ve deprem bölgesindeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeyi hedefliyor.

YATIRIMCILARIN TÜRKİYE’YE İLGİSİ ARTIYOR

Patrone, "Yatırımcıların Türkiye iştahı geri geliyor" diyerek, 12-18 ay öncesine göre Türkiye'ye olan yabancı ilgisinin arttığını belirtti. "Bu yatırımlar muhtemelen ileride gerçekleşecektir. 2025'te ne olacağını görelim, ancak 2025'in sonuna doğru bunun ivme kazanacağını düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Patrone’nin açıklamaları, Türkiye'nin ekonomik reformları ve stratejik yatırımları ile uluslararası yatırımcıların ilgisini yeniden çektiğini ve ülkenin ekonomik büyüme potansiyelini artırdığını gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN