Türk-İş'ten Başkanı'ndan asgari ücret tepkisi: İmkan olsa da grev yapsak...

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay “İki dönemdir masada asgari ücretli oturuyor. İmkan olsa da asgari ücretlilerle de eylem, miting, grev yapabilsek. Ancak yüzde 99’u üyemiz değil” dedi.

TÜRK-İŞ, yurt genelinde 'vergide ve gelirde adalet' talebiyle oturma eylemi düzenledi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay Ankara'nın Sincan ilçesinde demir yolu işçileri tarafından düzenlenen eyleme katılarak açıklamalar yaptı. Temmuzun başında eylem kararı aldıklarını belirten Atalay, her hafta eylem yaptıklarının altını çizerek amaçlarının, hayat pahalılığı, yüksek vergiler, emeklinin ve taşeronun içinde bulunduğu sıkıntıları iktidara duyurmak ve çözüm önerilerini istişare etmek olduğunu ifade etti.

'İŞÇİLERİN YÜZDE 40'I EK İŞ YAPIYOR'

Türkiye'de 7 milyonun üzerinde vatandaşın 12 bin TL maaş aldığını belirten Atalay, "17-18 milyon civarında asgari ücretli de 17 bin TL maaş alıyor. Topladığın zaman 17 bin ve 12 bin TL ücret alan aşağı yukarı ülkemizde 30 milyona yakın insan var. Demir yollarındayız. 1, 5 sene evvel bir sözleşme yaptık, sözleşmede aldığımız ücret 6 ayda eridi.

'40 SENEDİR BÖYLE BİR SIKINTI HATIRLAMIYORUM'

Şu anda öyle bir noktadayız ki 40 senedir böyle bir sıkıntı hatırlamıyorum. Burada 30 seneyi aşmış arkadaşlarımız var, onlar da böyle bir sıkıntı hatırlamıyor." dedi.

Son 1 senedir ilk defa enerji, savunma, demir yolu, kara yolu işçilerinin yüzde 40'ının ek iş yaptığına dikkat çeken Atalay "Biri pazarda çalışıyor, biri kamyonla yük taşıyor, biri düğün salonunda garsonluk yapıyor. Bundan 1 ay evvel akşam garsonluk yaptığı zaman saati 75 liraymış; şimdi saati 100 lira olmuş. İş yerinden çıkıp, akşam evine 300 lira götürmek için 3 saat çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Atalay, asgari ücretle ilgili soruya karşılık şunları söyledi:

'İMKAN OLSA DA GREV YAPSAK, YÜZDE 99'U ÜYEMİZ DEĞİL'

“Asgari ücret şubatın birinde alınıyor. Arada dört ay zaman var. Bugün asgari ücretli zor durumda mı? Zor durumda, emekli de zor durumda. Ancak asgari ücreti konuştuğun zaman, ev sahibi kiraya, market peynire, kasap ete zam yapıyor. Bugünden konuşmak ne kadar doğru bilmiyorum.

İki dönemdir masada asgari ücretli oturuyor. Geçen dönem beş kişilik komisyonun dördü asgari ücretliydi. Onlar oturup, yazdılar. ’18 bin lira, yılda iki kere zam olsun’ dediler. İmkan olsa da asgari ücretlilerle de böyle bir eylem, miting, grev yapabilsek. Onların yüzde 99’u bizim üyemiz değil.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN