Türkiye dahil 80 ülkede görülen delta varyantı turizmde de paniğe neden oldu. Birçok Avrupa ülkesi yeni önlemler alırken, aynı zamanda kapılar da yavaş yavaş kapanmaya başlandı. Almanya salgının delta varyantı ile yeniden hortlamasını engellemek için Rusya ve Portekiz'den gelişleri durdurdu, bu ülkeleri 'alttürlerin bulunduğu ülkeler' listesine ekledi.
Kovid-19’un çok daha kolay bulaşan Delta varyantının yayılmasına ilişkin endişeler artaraken turizm sektöründe yaratacağı etkiler belirsizliğini koruyor. Türkiye Temmuz itibariyle normalleşme için yeni adımlar attı. Ancak Türkiye dahil 80 ülkede görülen delta varyantı paniğe neden oldu. Birçok Avrupa ülkesi yeni önlemler alırken aynı zamanda bazı ülkelere kapılarını kapatıyor.
Almanya salgının delta varyantı ile yeniden hortlamasını engellemek için Rusya ve Portekiz’den gelişleri durdurdu, bu ülkeleri ‘alttürlerin bulunduğu ülkeler’ listesine ekledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 22 Haziran raporuna göre Avrupa’da vaka sayısında İngiltere 100 binde 92 ile birinciliğe oturdu. İkinci sırada 74 vaka ile Rusya yer alırken, Rusya’dan Türkiye’ye başlayan turist akını da yeni bir tartışma konusu oldu. Almanya’da okulların tatile girmesi ile yaz tatili dönemi başlarken, Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) ülkenin seyahat uyarılarını kaldırma kararı sonrasında Haziranın ikinci haftasından itibaren kısa vadeli rezervasyonların hem Yunanistan hem de Türkiye için belirgin şekilde arttığını açıkladı.
ALMANYA'DAN 'FELAKET' UYARISI
Ancak bazı Alman siyasetçiler ve medya temsilcileri yaz tatili sonrası Delta varyantı vakalarının büyük oranda yükseleceğini belirtip, dönen tatilcilerin ülkeye giriş koşullarının sıkıştırılması gerektiğini savunuyor. 27 turizm sektör temsilcisini bir araya getiren Turizm Çeşitliliği için İttifak (ATV) da İspanya, Yunanistan veya Türkiye gibi önemli seyahat ülkelerinin dönüşten sonra 14 günlük karantina zorunluluğu ile virüs varyantı bölgesi ilan edilmesi durumunda, bunun bir ‘felaket’ olacağı konusunda Alman federal hükümetini uyardı.
Almanya’nın Delta varyantının hızla yayıldığı Portekiz’i yeniden ‘yüksek risk bölgesi’ ilan etmesi ve bu ülkede bulunan Alman turistleri Portekiz’i terk etmeye çağırması, Almanya’da seyahat konusunda tedirginliği ve kararsızlığı iyice artırdı. Alman hükümetinin turizm sorumlusu Thomas Bareiss de Almanya’ya dönenler için giriş koşullarını sıkılaştırma önerileriyle ilgili olarak, "Daha fazla değişiklikle ilgili mevcut tartışma, insanları gereksiz yere rahatsız ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
MOSKOVA'DA YENİ VERSİYON YÜZDE 90'A ULAŞTI
Türk Tabipler Birliği (TTB), delta varyantı için uyarılarda bulundu. TTB "Delta varyant sayıları artıyorken kararlar hangi bilimsel kriterlere göre alınmaktadır?" sorusunu sordu. Seyahate bağlı Delta varyantının yayılması tehlikesine karşılık uyarılarda bulunan TTB, bu türün Hindistan başta olmak üzere İngiltere, İsrail, Rusya, Polonya, Avustralya gibi ülkelerde artarak devam ettiğini, İngiltere’de vakaların yüzde 98,5’inin, Moskova’da vakaların yüzde 90’nının Delta varyantı olduğunu açıklamıştı.
TÜRKİYE'NİN KAYBI 93 MİLYAR DOLAR
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ile Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) raporunda, Kovid-19 salgını nedeniyle uluslararası turizm gelirlerindeki düşüşe bağlı olarak küresel GSYH’nin 2020 ve 2021’de 4 trilyon dolardan fazla azabileceği belirtildi. Uluslararası turizmin Türkiye’nin GSYH’sine yaklaşık yüzde 5’lik katkıda bulunduğu ve ülkede 2020’de uluslararası turist gelişlerinde yüzde 69’luk düşüş görüldüğü aktarılan raporda, ülkenin turizm talebindeki düşüşün 33 milyar dolar olarak tahmin edildiği, bunun da turizm ile yakından bağlantılı sektörlerinde kayıplara yol açtığı, ülkenin ekonomik üretimindeki toplam düşüşün 93 milyar dolara ulaştığı bildirildi.