Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, TÜİK’in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığı iddiasıyla açılan davada tanıklık yapacak. Başvuru dilekçesinde, TÜİK’in fiyat toplama sürecinde marketlere telefon edilerek fiyatların düşürüldüğü ve sonrasında yükseltildiği iddialarına yer verildi. Birol Aydemir, "Bu konuda doğrudan tanık olmadım ancak izlenimlerim bu yönde" dedi.
2011-2016 yılları arasında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) başkanlığı yapan ve kendisini "son bağımsız başkan" olarak tanımlayan Birol Aydemir, TÜİK’in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığı iddiasıyla açılan davada tanıklık yapacak.
TÜİK VERİLERİNE KARŞI DURUŞMALI TALEP
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, devam eden davada Birol Aydemir’in tanıklığının kabul edilmesi ve davanın duruşmalı olarak görülmesi için 6. İdare Mahkemesi’ne resmi başvuruda bulundu.
"ORTALAMA FİYATLARI KALDIRDILAR"
Başvuru dilekçesinde, Birol Aydemir’in geçmişte kamuoyuyla paylaştığı iddialarına yer verildi. Aydemir, TÜİK’in 81 ili temsil eden 26 bölgeden topladığı fiyat verilerinde, 2022 yılında hem bölgesel fiyatları hem de ortalama fiyatları kaldırdığını belirtti.
Aydemir’in açıklamalarında, “Fiyatlar farklı bölgelerden toplanıyor. Ancak en düşük fiyat olan 800 lirayı tüm bölgeler için referans alarak, diğer fiyatların üzerini örtüyorlar. Bunu reddeden sekiz bölge müdürü, bir gecede değiştirildi,” ifadelerine yer verildi.
"MARKETLERE TELEFON EDİLİYOR, FİYATLAR DÜŞÜRÜLÜYOR"
Dilekçede ayrıca, TÜİK’in fiyat toplama sürecine ilişkin manipülasyon iddiaları da yer aldı. Aydemir, kendisine ulaşan bilgiler doğrultusunda, fiyatların marketlere telefon edilerek düşürüldüğünü ve sonrasında tekrar yükseltildiğini söyledi. Aydemir, bu konuda doğrudan tanıklık etmediğini ancak gelen bilgiler ve izlenimlerin bu yönde olduğunu belirtti.
"MAYIS 2022’DE FİLM KOPTU"
Başvuru dilekçesinde, TÜİK’in verilerinin doğru olmadığına ilişkin en büyük göstergenin, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile TÜİK verileri arasındaki fark olduğu ifade edildi. Aydemir, “İTO ve TÜİK’in enflasyon verileri 10 yıl boyunca paralel ilerledi. Ancak Mayıs 2022’den itibaren aradaki fark 20-25 puana kadar çıktı. Bu durum, TÜİK’in madde fiyatlarını açıklamayı durdurduğu döneme denk geliyor,” dedi.