Çorlu Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından Çorlu’da yaşayan kadınların ekonomiye katılımlarını sağlamak ve mesleki eğitim yoluyla güçlendirilmelerine katkı sunmak için hazırladığı projeye, Birleşik Krallık Dışişleri ve Kalkınma Bakanlığı İkili İş Birliği Programı’ndan destek geldi. Diğer proje başvurularının da onayı bekleniyor.
Çorlu Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısında Birleşik Krallık Dışişleri ve Kalkınma Bakanlığı İkili İş Birliği Programı çerçevesinde yapılacak protokol için Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’a yetki verilmesinin ardından hayata geçen proje, 2024 Aralık - 2025 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Proje, Çorlu’da Yaşayan Kadınların Hayatlarına Dokunacak
70 kursiyerin katılımıyla düzenlenecek olan proje bütçesinin 618.688,70 Türk lirası (14.000 £) olduğunu ifade eden Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, projenin Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından hayata geçirildiğinin altını çizerek; “Bu proje, öncelikle Çorlu’da yaşayan Roman vatandaşlarına yönelik sosyal kapsayıcılığı artırmayı ve kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına olanak sağlamayı amaçlıyor. Bu proje ile Çorlu’da yaşayan kadınların hayatlarına dokunacak çok değerli ve önemli bir adım atmış olduk.
Bu proje British Embassy Bilateral Programme Fund tarafından finanse edilmekte ancak projenin tüm içeriği Çorlu Belediyesi tarafından hazırlanmaktadır, Birleşik Krallık Büyükelçiliğinin içerikle ilgili herhangi bir dahli ya da sorumluluğu bulunmamaktadır.
Eğitimler İki Farklı Alanda Verilecek
Proje kapsamında kursiyerlere mesleki eğitim programları ile kişisel gelişim ve sosyal destek faaliyetleri konularında eğitimler verilecek. Çorlu’da yaşayan kadınların ekonomiye katılımlarını sağlamak ve mesleki eğitim yoluyla güçlendirilmelerine katkı sunmak için hazırladığımız eğitim programının temel amacı, Çorlu’da yaşayan ve önceliğin Roman vatandaşlarının oluşturduğu kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını artırmaktır.
70 Kursiyer Eğitim Alacak
Her bir eğitim programı, toplamda 70 kursiyerin katılımıyla düzenlenecek şekilde planlandı. Eğitimler sonunda kursiyerlerin, mevcut yetkinliklerini geliştirerek iş gücü piyasasına katılımlarını desteklemeyi ve toplumsal uyumlarını güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Eğitimler Nerede Düzenlenecek?
Bu kapsamda düzenlenecek eğitimler, temel makyaj, kadın elbise dikim, e-ticaret, kişisel kariyer ve girişimcilik eğitimleri gibi mesleki becerileri kazandırmayı amaçlamanın yanı sıra sürdürülebilirlik ve kariyer desteği konularında da kadınlara rehberlik edecek.
Temel makyaj eğitimi, geçtiğimiz aylarda hizmete sunduğumuz “Emine Ali Yeter Çok Programlı Eğitim Merkez’inde” gerçekleştirilirken kadın elbise dikimi kursu ise Çorlu Belediyesi Kültür Merkezi’mizde verilecek. Bu projemizde en büyük destekçilerimiz Marmara Üniversitesi, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Çorlu Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, Öz Çorlulular Roman Derneği, mahalle muhtarlarımız ve sivil toplum kuruluşlarıdır.
Neden Birleşik Krallık Birleşik Krallık Dışişleri ve Kalkınma Bakanlığı İkili İş Birliği Programı?
Türkiye’de bulunan büyükelçiliklerin neredeyse tamamı ikili iş birliği kapsamında proje çağrılarına çıkmaktadır. Bu çağrılara başvuruda bulunarak kentimize yeni hibe kaynaklar yaratmak ve bu kaynakları halkımızın hizmetine sunmak bizim için çok önemli. Üstelik biz sadece İngiltere Büyükelçiliği’ne değil; 14’ü Avrupa Birliği, 1’i Birleşik Krallık Büyükelçiliği ve 1’i Japonya Büyükelçiliği olmak üzere 16 hibe programına başvuruda bulunduk. Başvurular sonucunda toplam 2,85 milyon euro hibe talep ediyoruz.
“2024 Yılı İçinde 2 Hibe Desteği Aldık”
Strateji Geliştirme Müdürlüğümüz tarafından 2024 yılı içinde gerçekleştirilen başvuruların bir kısmı başarıyla sonuçlandı. Bu kapsamda, Batı Balkanlar ve Türkiye’de Belediye Başkanları Sözleşmesi: Enerji Dönüşümü (EU4 Energy Transition) projesi için 70 bin euro, Birleşik Krallık Dışişleri ve Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen İkili İş Birliği Programı için ise 14 bin pound hibe desteği sağlandı. 2024 yılı için tüm proje başvurularını tamamladık ve sonuçlarını bekliyoruz.
“Sosyal Belediyecilik Bunu Gerektirir”
Halkımıza hizmet sunabilmek ve sosyal belediyecilik anlayışımız gereği halkımızın ihtiyaçlarını giderebilmek için bugüne kadar onlarca projeyi hayata geçirdik. Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Japonya gibi birçok ülkenin hibe programlarına başvuruda bulunuyor ve bu başvurulardan edinilen hibe kaynakları kentimizde hayata geçirdiğimiz sosyal etkinlik ve projelere aktarıyoruz. Zaten sosyal belediyecilik de bunu gerektirir.
“Kaynakların Her Kuruşunu Kıymetli Hemşehrilerimize Aktarıyoruz”
Yerel kaynakların yetersiz kaldığı bir dönemde yabancı ve üstelik hibe olarak gelen kaynakların artırılması için Strateji Geliştirme Müdürlüğü ekiplerimiz 2025 yılı için de çalışmalarını sürdürüyor. Biz ne yapıyorsak Çorlulu hemşehrilerimiz için yapıyoruz. Kaynaklarımızı ne kadar çoğaltırsak sosyal alandaki hizmet ve projelerimiz o oranda artış gösterecek. Kaynakların her kuruşu kıymetli hemşehrilerimiz için kullanılmaya devam edecektir.” dedi.
Program kapsamında düzenlenecek eğitim programları ise şöyle;
1. Mesleki Eğitim Programları
A. Teknik Makyaj Eğitimi (16 Aralık 2024 – Şubat 2025)
· Müfredat geliştirme ve eğitmen koordinasyonu
· Teknik makyaj teknikleri
· Eğitim materyalleri (makyaj malzemeleri ve araç gereçler)
B. Kadın Elbise Dikim Kursu (16 Aralık 2024 – Şubat 2025)
· Kadın Elbise Dikim Teknikleri
· Eğitim materyalleri ve elbise dikim için gerekli malzemeler
· Profesyonel eğitmenler eşliğinde uygulamalı eğitim
C. E-ticaret Eğitimi (16 Aralık 2024 – Şubat 2025)
· Dijital satış, çevrim içi mağaza oluşturma ve pazarlama stratejileri
· Eğitim materyalleri (rehber kitaplar, dijital araçlar)
· Katılımcılara yönelik uygulamalı e-ticaret atölyesi
D. Girişimcilik ve Kariyer Destek Eğitimi (16 Aralık 2024 – Şubat 2025)
· İş planı hazırlama, finansal yönetim ve girişimcilik becerileri
· Eğitim materyalleri (kitaplar, araç gereçler)
· Eğitmen desteği ile interaktif oturumlar
2. Kişisel Gelişim ve Sosyal Destek Faaliyetleri
A. Kariyer Danışmanlığı ve İşe Yerleştirme Desteği (16 Aralık 2024 – Şubat 2025)
· CV hazırlama ve iş mülakatları için atölyeler
· Katılımcılar için bireysel kariyer danışmanlığı oturumları
· Takip ve raporlama çalışmaları
B. Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Atölyesi (1 Mart 2025)
· Çevresel farkındalığı artıracak seminer ve eğitim materyalleri
· Katılımcılara sürdürülebilirlik uygulamaları ile ilgili bilgiler sunulması
· Atölye sırasında sağlanan lojistik ve ikram desteği
C. Toplum ve Sosyal Destek Ağı Oluşturma Atölyesi (8 Mart 2025)
· Yerel topluluk liderleri ve mentorlarla bilgi paylaşımı oturumları
· Sosyal destek ağlarının oluşturulmasına yönelik atölye çalışmaları