TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı son bir yılda yüzde 51 oranında artarak yüzde 21,7'ye yükseldi. Emekli maaşlarına yapılan düşük zamlar, yaşlı yoksulluğunun ana sebebi olarak gösteriliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son açıklamalarına göre, ülkedeki yaşlı nüfus arasında yoksulluk oranı alarm verici bir şekilde artış gösterdi. Özellikle emekli maaşlarına yapılan düşük zamlar, bu kesimdeki yoksulluk oranının yüzde 14,3'ten yüzde 21,7'ye sıçramasına neden oldu. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Program Direktörü Ekrem Cunedioğlu, yaşanan bu artışın altında yatan nedenleri ve sonuçlarını değerlendirdi.
2023 yılında emekli maaşlarına yapılan düşük zam, yaşlı nüfus arasındaki yoksulluk oranını ciddi şekilde artırdı. 10 Haber'den Nuray Tarhan'ın haberine göre, emekli aylıklarının yetersiz kalması, milyonlarca yaşlının ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmasına yol açtı.
CUNEDİOĞLU: YOKSUL EMEKLİ SINIFI DİYE YENİ BİR SINIF DOĞDU
Ekrem Cunedioğlu, yaşanan bu durumu, "Geçen yıl en düşük emekli aylığına yapılan zammın düşük kalması nedeniyle, emeklilerin medyan geliri oldukça düştü. Böylece emekliler, toplumda maalesef ayrı bir sınıf haline geldi. Hatta kamu-özel sektörüyle oluşan ücret uçurumu nedeniyle 'yoksul emekli sınıfı' diye yeni bir sınıf doğdu," sözleriyle açıkladı.
Ekrem Cunedioğlu
5510 SAYILI YASA EMEKLİ MAAŞLARINI VURDU
Emekli aylıkları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki değişikliklerle birlikte düşüşe geçti. Özellikle kök emekli aylıklarının düşmesi ve tamamlama işlemleriyle bu durumun daha da belirginleştiği gözlendi.
CİNSİYETE GÖRE YOKSULLUK ORANLARI
Yapılan araştırmalara göre, yaşlı erkeklerde yoksulluk oranı son bir yılda yüzde 61,7 artarken, yaşlı kadınlarda bu oran yüzde 45,4 artış gösterdi. Bu durum, emekli maaşlarındaki düşük zam oranlarının cinsiyet ayrımı gözetmeksizin geniş bir kesimi etkilediğini ortaya koydu.
Türkiye'nin yaşlanan bir nüfus yapısına sahip olduğu, yaşlı nüfusun son 5 yılda yüzde 21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaştığı belirtiliyor. Önümüzdeki yıllarda yaşlı nüfus oranının daha da artması bekleniyor.
Türkiye yaşlanırken aynı zamanda fakirleşti: Yoksulluk oranı önceki yıllara fark attı
Yaşlıların işgücüne katılma oranında artış: Geçinemeyen emekli işe geri dönüyor