Ticari kredilerde yeni dönem başlıyor: Erken ödeme cezasına üst sınır

Ticari kredilerde yeni dönem başlıyor: Erken ödeme cezasına üst sınır

Merkez Bankası, ticari kredilerde erken ödeme yapmak isteyen müşteriler için değişiklikler içeren yeni bir tebliğ yayımladı. 1 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek bu düzenleme, bankaların ticari müşterilerden alabileceği erken ödeme ücretleri konusunda yeni kurallar getiriyor. Bankalar, ticari müşterilerin kredinin tamamını erken ödeme taleplerini kabul etmek zorunda olacak. Sabit faizli TL kredilerde ise erken ödeme ücreti, Merkez'in belirlediği formülle hesaplanan oranı geçemeyecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ticari kredilerde erken ödeme yapmak isteyen müşteriler için önemli değişiklikler içeren yeni bir tebliğ yayımladı. 1 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girecek bu düzenleme, bankaların ticari müşterilerden alabileceği erken ödeme ücretleri konusunda yeni kurallar getiriyor.

ERKEN ÖDEME TALEBİNE ZORUNLU KABUL

Yeni düzenlemeye göre, bankalar ticari müşterilerin kredinin tamamı için erken ödeme talebinde bulunmaları durumunda bu talebi kabul etmek zorunda olacaklar. Bu, ticari müşterilerin finansal planlamalarını daha esnek ve özgürce yapabilmelerine olanak tanıyacak. Bankalar, bu yeni düzenleme kapsamında erken ödeme taleplerini reddedemeyecekler.

SABİT VE DEĞİŞKEN FAİZLİ KREDİLERDE YENİ KURALLAR

Sabit faizli Türk lirası kredilerde, erken ödeme ücreti Merkez Bankası'nın belirlediği formülle hesaplanan oranı aşamayacak. Döviz cinsinden sabit faizli kredilerde de benzer bir formül uygulanacak. Bu formüller, ticari müşterilerin erken ödeme yaparken ödeyecekleri ücretlerin makul ve öngörülebilir olmasını sağlayacak. Değişken faizli kredilerde ise erken ödenen tutarın yüzde ikisine kadar erken ödeme ücreti alınabilecek. Bu düzenlemeler, ticari müşterilerin erken ödeme kararlarını daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmelerine yardımcı olacak.

GEÇİCİ MADDELERLE ESKİ KREDİLER İÇİN ÖZEL UYGULAMALAR

Geçici maddeler kapsamında, 1 Mart 2021 tarihinden önce kullandırılan krediler için erken ödeme ücreti kalan vadesi 24 ayı aşmayan kredilerde yüzde bir, kalan vadesi 24 ayı aşan kredilerde ise yüzde iki olarak uygulanacak. Döviz cinsi kredilerde bu oranlar bir puan artırımlı olacak. Bu, eski krediler için de adil bir erken ödeme ücreti düzenlemesi getiriyor.

1 Mart 2021 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında kullandırılan kredilerde ise, kalan vadesi 24 ayı aşmayan kredilerde erken ödeme ücreti yüzde iki olarak uygulanacak. Kalan vadesi 24 ayı aşan kredilerde, her bir yıl için yüzde bir eklenerek hesaplanacak. Döviz cinsi kredilerde bu oranlar bir puan artırımlı uygulanabilecek. Bu düzenleme, kredi kullanan ticari müşterilerin erken ödeme yaparken ödeyecekleri ücretlerin belirli bir çerçevede kalmasını ve sürprizlerle karşılaşmamalarını sağlayacak.

YENİ DÜZENLEMELERLE ŞEFFAFLIK VE NETLİK

Bu yeni düzenlemeler, ticari müşterilerin kredilerini erken kapatma isteklerinde karşılaşacakları maliyetleri netleştirecek ve bankalar ile müşteriler arasındaki işlemlerin daha şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlayacak. TCMB Başkanı tarafından yürütülecek olan bu yeni tebliğ, 1 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN