Gazze’deki katliama karşı dünyanın her yerinden boykot çağrıları yapılırken Türkiye’nin İsrail’le ticaretinin saldırılar başladıktan sonra da devam ettiği ortaya çıkmıştı. Yetkililer bu gelişmenin ardından İsrail'le yapılan ticaretin gittikçe azaldığını ileri sürmüştü fakat, durum pek de öyle görünmüyor. İsrail tarım bakanlığının verilerine göre, ülkenin meyve ve sebze ihtiyacının önemli bir kısmının Türkiye'den gittiği anlaşıldı.
BÜŞRA AKDAŞ
7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği ağır saldırılar uluslararası toplumda büyük yankı uyandırırken, Türkiye'den İsrail'e yapılan ticaretin devam ettiği belgelenmiş durumda. İsrail Tarım Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, İsrail'in meyve ve sebze ihtiyacının büyük bir kısmı, bu dönemde Ürdün ve Türkiye'den karşılanmış. Özellikle bu iki ülke, İsrail'e yapılan toplam sebze ve meyve ihracatının yarısından fazlasını oluşturuyor.
Son dönemlerde Türkiye'den İsrail'e yapılan ihracatın, sadece tarım ürünleriyle sınırlı kalmadığı; çelik, jet yakıtı ve silah malzemeleri gibi çeşitli ürünlerin de gönderildiği kamuoyuna yansımıştı. Bu gelişme, Türkiye genelinde olumsuz tepkilere neden olurken, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından İsrail ile ticaretin durdurulması yönünde çağrılar yapıldı.
Ancak, Ticaret Bakanlığın’nın, 7 Ekim 2023'ten 4 Aralık 2023'e kadar Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin yüzde 50'den fazla düştüğü yönündeki açıklamalarına rağmen, durumun farklı olduğu görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, İsrail'den Türkiye'ye yapılan ithalat, ekim ayında 80 milyon dolar iken, kasım ayında yüzde 60 artarak 128 milyon dolara yükseldi.
Bu veriler, Gazze'deki insani krize karşın Türkiye ve İsrail arasındaki ekonomik ilişkilerin devam ettiğini gösteriyor. Dünya genelinde Gazze'deki katliama karşı boykot çağrıları yapılırken, Türkiye'nin İsrail ile olan ticaretinin bu olaylardan etkilenmediği ve hatta bazı alanlarda artış gösterdiği anlaşılıyor.