TCMB: Hizmet grubunda aylık fiyat artışı yüksek seyrini korudu

TCMB: Hizmet grubunda aylık fiyat artışı yüksek seyrini korudu

TÜİK'in Haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından Merkez Bankası, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Raporda, Haziran ayında yıllık enflasyonun, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere, tüm gruplarda gerilediği bildirdi. Ayrıca enerji grubundaki fiyat artışının akaryakıttaki indirimlere karşın, şebeke suyu fiyatları belirleyici olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yüzde 75,45 olan yıllık enflasyonun haziran ayında yüzde 71,60 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

TCMB'nin yayımladığı raporda, yıllık enflasyonun, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere, tüm gruplarda gerilediği hizmet grubunda ise aylık fiyat artışının yüksek seyrini koruduğu belirtildi.

Raporda öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Haziran ayında hizmet fiyatları %3,31 oranında artarak, grup yıllık enflasyonu %95,27 olarak gerçekleşti. Enflasyonda ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde artış gözlenirken, diğer alt gruplarda azalma yaşandı. Aylık bazda, kira ve lokanta-otel alt gruplarında zayıflama görülürken, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde ise fiyatlar güç kazandı. Kirada aylık artış %5,09'a gerileyerek, yıllık enflasyon %123,64'e düştü.

ULAŞTIRMA HİZMETLERİNDE FİYAT ARTIŞI %4,53 İLE ÖNE ÇIKTI

Gıda fiyatlarındaki yavaşlama ile lokanta-otel alt grubu aylık enflasyonu %3,09 ile azaldı. Diğer hizmetler alt grubunda eğitim hizmetlerinde yüksek fiyat artışı, bakım ve onarım ile sigorta hizmetlerinde ise düşüş gözlendi. Ulaştırma hizmetlerinde %4,53 artış yaşandı ve bayram etkisiyle yıllık enflasyon %103,54'e yükseldi. Karayolu ve şehir içi yolcu taşımacılığındaki tarife artışları belirleyici oldu. Haberleşme hizmetleri fiyatları %4,20 artarken, cep telefonu, internet ve posta hizmetlerinde belirgin yükselişler dikkat çekti.

TEMEL MALLAR GRUBUNDA FİYAT GELİŞMELERİ

Temel mallar grubu yıllık enflasyonu %50,62'ye geriledi. Dayanıklı mallar (altın hariç) ve giyim-ayakkabı gruplarında gerileme görülürken, diğer mallar grubu istikrarlı kaldı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilere göre, dayanıklı mallar fiyatları döviz kuru ve iç talepteki durumun etkisiyle ağustos 2021'den bu yana ilk defa düşüş gösterdi. Giyim ve ayakkabı fiyatları sınırlı bir düşüş gösterirken, diğer temel mallar alt grubunda fiyat artışı yavaşladı.

Enerji fiyatları %1,43 artarak yıllık enflasyon %84,58'e düştü. Uluslararası petrol fiyatlarındaki değişimler akaryakıt fiyatlarını düşürdü, ancak şebeke suyu fiyatlarındaki %12,69'luk artış enerji enflasyonunu etkiledi.

KIRMIZI ET FİYATLARI GERİLEDİ

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları %1,78 artarken, yıllık enflasyon %68,08'e düştü. . Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 6,03 puan gerilerken işlenmiş gıdada 1,39 puan artış kaydetti. Sebze fiyatlarındaki belirgin artış dikkat çekti, ancak işlenmemiş gıdada kırmızı et fiyatları gerilerken, işlenmiş gıdada ekmek-tahıllar kalemi öncülüğünde artış yaşandı.

Yurt içi üretici fiyatları %1,38 arttı, yıllık enflasyon düşük bazın da etkisiyle 7,59 puan düşerek yüzde 50,09 geriledi. Enerji fiyatlarındaki artış ana belirleyici oldu, diğer gruplarda ise daha ılımlı fiyat artışları gözlendi. Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, kömür ve linyit, içecekler, su ve suyun arıtılması ve damıtılması, basım ve kayıt hizmetleri, deri ve ilgili ürünler, elektrik gaz buhar ve iklimlendirme fiyat artışları ile öne çıkan alt gruplar oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN