Merkez Bankası yine sürpriz yapmadı! Ağustos ayı faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası yine sürpriz yapmadı! Ağustos ayı faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası ağustos ayı faiz kararını açıkladı. Merkez, son dört kararında olduğu gibi bu ay da politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Verilen karar sonrası yapılan açıklamada enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunun yinelendiği ifade edilerek, "Sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir" denildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) başkan Fatih Karahan başkanlığında faiz kararını açıkladı. Merkez, politika faizini son dört ayda olduğu gibi sabit tuttu.

Kararın açıklanmasının ardından temmuz ayında aylık enflasyonun sınırlı bir artış gösterdiği ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı belirtildi. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler, yurt içi talebin yavaşlayarak enflasyonist etkilerin azaldığını gösterdi. Hizmet enflasyonunda iyileşmenin gecikeceği, mal enflasyonunun düşmesine rağmen hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın riskleri artırdığı ifade edildi.

KALICI BİR DÜŞÜŞE KADAR SIKI PARA POLİTİKASI UYGULANACAK

Kararda, parasal sıkılaştırmanın etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verildiği, ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskler karşısında ihtiyatlı bir duruşun sürdürüleceği vurgulandı. Aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası uygulanacak, gerekirse bu duruş sıkılaştırılacak.

Kurul kararına ilişkin basın duyurunda, "Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir" ifadeleri yer aldı.

Kararda ayrıca, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

TCMB'den yapılan açıklama şu şekilde:

HİZMET ENFLASYONUNDA GECİKMELİ İYİLEŞME

"Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasının altında kalmıştır. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret etmektedir. Mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirilmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmeler enflasyonist riskleri canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun dezenflasyon süreci açısından göreli öneminin arttığını vurgulamıştır.

EK SIKILAŞMA VURGUSU

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası'nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."

GEÇTİĞİMİZ AY NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz ay, Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit tutmuştu.

PİYASALARIN BEKLENTİSİ NEYDİ?

AA FİNANS: AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, TCMB'nin ağustos ayında politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyordu. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentisi ise ortalama yüzde 46,50 olarak hesaplandı. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, cari ay sonu politika faizi beklentisi yüzde 50, 3 ay sonrası için ise yüzde 48,10. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi ise yüzde 34,57'den yüzde 33,30'a düştü.

BLOOMBERG: Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tamamı faizin yüzde 50'de bırakılacağını söyledi.

MERKEZ BANKASI: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, politika faizine ilişkin cari ay sonu beklentisi yüzde 50 olurken 3 ay sonrası için beklenti yüzde 48,10'a düştü.

12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 34,57'den yüzde 33,30'a geriledi.

MORGAN STANLEY: Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,4 olarak açıklarken yıl sonuna dek faiz indirimi beklemediğini duyurdu.

UBS: TCMB’den üçüncü çeyrek sonuna dek faiz indirimi beklemediğini açıkladı.

CITIBANK: CityBank da kasım ayına dek faiz indirimi olmayacağı öngörüsünde bulundu.

HSBC: Merkez Bankası'nın ilk faiz indiriminin 2025 yılı birinci çeyreğinde görüleceğini öngörerek dolar/TL çaprazının yıl sonunda 36 seviyesinde olacağı tahmininde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN