Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ne zaman toplanacağı merak konusuydu. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in tarafları saat 11.00'de toplanmak üzere davet ettiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 15.00'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 2022 yılında uygulanacak yeni asgari ücreti açıklayacak.
Asgari ücret görüşmelerinde sona gelindi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün son toplantısını gerçekleştirdi. Hafta başı toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Bakanlığı'nın taraflara davet göndermemesi nedeniyle bir araya gelmemişti.
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in tarafları saat 11.00'de toplanmak üzere davet ettiği öğrenildi.
15 üyeli Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren kesimini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümeti ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsil ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 15.00'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 2022 yılında uygulanacak yeni asgari ücreti açıklayacak.
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ardından Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, "Kamuoyunun beklentisi yakalandı sayılır" ifadelerini kullandı.
Komisyon adına konuşan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, "2022 yılı asgari ücretiyle ilgili kararımızı aldık. Sayın Bakanımıza takdim ettik. Gerekli açıklamayı Sayın Bakan yapacaktır" dedi.
GÖRÜŞMELERDE NE OLDU?
1 Aralık'ta başlayan asgari ücret görüşmelerinde 2022 yılı asgari ücreti bu yıl erken açıklanacak. Sürecin başından itibaren 'çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz' söylemiyle başlayan görüşmeler esnasında döviz kuru tarihi rekorlar kırdı. Birçok temel tüketim ürününe zam yapıldı. Bu yılki görüşmelerde ilk kez TÜİK asgari geçim maliyeti verilerini Çalışma Bakanlığı'na sunmadı. TİSK ev sahipliğinde yapılan son toplantı ise gergin geçti. TİSK, TÜİK verilerini esas alarak 3 bin 100 TL rakamını öne sürdü. TÜRK-İş ise en az 3 bin 900 TL olmasını savundu. TİSK sonrasında bu rakamı telaffuz etmediğini açıkladı. TÜRK-İŞ ise son olarak '4 bin TL kırmızı çizgimizdir' dedi. Toplantılara katılmayan fakat üyeleriyle birlikte iş yerleri ve meydanlarda asgari ücret talebini dile getiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise asgari ücretin net 5 bin 200 TL olmasını istiyor. DİSK aynı zamanda gelirde ve vergide adalet sağlanması için tüm ücretlerin asgari ücret oranındaki kısmından gelir vergisi alınmamasını istiyor.
Öte yandan TÜRK-İŞ ve TİSK'in hali hazırda yüzde 14 olan SGK primlerinin 5 puan düşürülmesi konusunda uzlaştıkları biliniyor. Bir iddiaya göre ise işçi ve işveren 3 bin 900 TL'de mutabakata vardığı yönünde.
Asgari ücretin belirlenmesinde önemli unsurlardan bir tanesi de TÜİK'in enflasyon rakamları. Kurum bu oranı yüzde 21,31 olarak açıklamıştı. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, bu oranla birlikte 3 bin 500 liranın altı olmayacak" ifadelerini kullanmıştı.
2021 ASGARİ ÜCRETİ NET 2 BİN 825 TL 90 KURUŞ
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.
Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
ÇALIŞANLARIN YARISINA YAKINI ASGARİ ÜCRET ALIYOR
Türkiye'de 15 milyon 203 bin 423. ücretli çalışan var. Bunların 6 milyon 390 bin 19. Söz konusu sayı çalışanların yüzde 42'sinin asgari ücretli olduğunu gösteriyor. Ancak geriye kalan çalışanların da asgari ücrete yakın ücret alıyor. Türkiye, Avrupa'da asgari ücretli oranında birinci. Asgari ücretlilerin dışında kalan kısım içinde asgari ücret miktarı önemli. İşverenler asgari ücret oranına göre zamları belirliyor. Asgari ücrete yapılan zamla birlikte Türkiye'deki asgari ücretli oranının yüzde 78'lere çıkabileceği öngörülüyor.