Prof. Dr. Hakan Kara’dan 'Dış açık nasıl daralıyor' sorusuna yanıt: Üç sebebi var...

Prof. Dr. Hakan Kara’dan 'Dış açık nasıl daralıyor' sorusuna yanıt: Üç sebebi var...

Merkez Bankası, haziran ayına ait cari işlemler rakamlarını açıkladı. Buna göre, cari işlemler hesabı haziranda 407 milyon dolar fazla verdi ve Eylül 2023'ten bu yana ilk kez cari dengede fazla gerçekleşti. İktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara, değerli TL ve zayıf ihracat ortamında dış açığın daralmasının üç temel nedenini sıraladı: para politikasındaki normalleşme, düşen dünya enerji fiyatları ve sıkılaştırıcı politikalar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı cari işlemler hesabına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, cari işlemler hesabı haziran ayında 407 milyon dolar fazla verdi.

Bu durum, cari dengede Eylül 2023'ten bu yana ilk kez bir fazla verildiğini gösterdi. Yıllıklandırılmış cari açık ise 24,8 milyar dolar olarak belirlendi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise 4,5 milyar dolar fazla kaydedildi.

Dış açığın daralmasına ilişkin olarak, iktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kara, dış açığın nasıl daraldığını ve bu durumu etkileyen üç temel faktörü şöyle sıraladı:

  1. Para Politikasının Normalleşmesi: Türkiye’nin para politikasındaki normalleşme ile birlikte altın ithalatında azalma yaşandı. Bu durum, cari işlemler hesabına olumlu bir etki sağladı.
  2. Dünya Enerji Fiyatlarının Düşmesi: Küresel enerji fiyatlarındaki düşüş, Türkiye'nin enerji ithalat maliyetlerini azalttı ve bu da dış açığın daralmasına katkı sağladı.
  3. Sıkılaştırıcı Politikalar ve Talep Kısıtlamaları: Ekonomik büyümeyi yavaşlatmayı hedefleyen sıkılaştırıcı politikalar, iç talebi kısıtlayarak dış açık üzerinde olumlu bir etki yarattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN