TCMB, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 38'de sabit tutarken, TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, piyasa katılımcılarının beklentilerinin yıl sonu tahminlerine yaklaştığını, hanehalkının ise enflasyon düşene kadar karamsar kalmayı seçtiğini belirtmişti. Reel sektör ve piyasa beklentileri arasındaki farka dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Kara, bu ayrışmanın nedenleri arasında reel sektörün geçmiş verilere daha çok bakması ve halkın resmi enflasyona olan güveninin zayıflaması olduğunu söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu’nda yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 38 olarak saibt tuttu.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, daha verdiği bir röportajda piyasa katılımcılarının, firmaların ve hanehalkının enflasyon beklentilerini yakından taki ettiklerini, sadece piyasa katılımcılarının beklentilerinin yıl sonu öngörülerine yakınsamaya başladığını belirtmişti. Akçay, sözlerine şöyle devam etmişti:
"Hanehalkı Merkez Bankası'nın ileriye dönük politika yönlendirmelerine karşı nispeten daha az duyarlı ve manşet enflasyonda belirgin düşüş eğilimi görene kadar karamsar tarafta kalmayı tercih etmekte. Piyasa katılımcıları ise yeni gelen bilgiler ışığında beklentilerini revize etmeye daha meyilli. Fiyat belirleyici role sahip olmaları nedeniyle özellikle firmaların enflasyon beklentilerinin, Merkez Bankası tahmin aralığına yakınsaması enflasyonu düşürmek için gereken ekonomik yavaşlamanın dozu üzerinde belirgin bir etkiye sahip"
"UYUŞMAZLIK ARTMAYA DEVAM EDİYOR"
TCMB eski başekonomisti Prof Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından reel sektör ve piyasa katılımcılarının enflasyona ilişkin beklentileri arasındaki farkı gösteren bir grafik paylaştı.
Uyuşmazlığın arttığına dikkat çeken Kara, "Bu ayrışma kısmen reel sektörün piyasa göre geçmişe daha çok bakmasından kaynaklansa da, halk nezdinde resmi enflasyon ölçümüne güvenin zayıf olması da bu durumda etkili oluyor." dedi.
Kara'nın paylaşımı şu şekilde:
“Enflasyon konusunda reel sektör ve piyasa beklentileri arasındaki uyuşmazlık artmaya devam ediyor. Bu ayrışma kısmen reel sektörün piyasa göre geçmişe daha çok bakmasından kaynaklansa da halk nezdinde resmi enflasyon ölçümüne güvenin zayıf olması da bu durumda etkili oluyor.”
Enflasyon konusunda reel sektör ve piyasa beklentileri arasındaki uyuşmazlık artmaya devam ediyor.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) August 14, 2024
Bu ayrışma kısmen reel sektörün piyasa göre geçmişe daha çok bakmasından kaynaklansa da, halk nezdinde resmi enflasyon ölçümüne güvenin zayıf olması da bu durumda etkili oluyor. pic.twitter.com/YryPNdNEv6