Ticaret Bakanlığı, perakende ticaret kurallarının ihlali halinde uygulanacak idari para cezalarını yeniden değerleme oranıyla artırdı.
Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 18'inci Maddesine Göre 2025 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ," Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, perakende ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, üreticiler ve tedarikçilere yönelik idari para cezaları yeniden değerleme oranına göre artırıldı.
CEZALAR YÜZDE 43,93 ORANINDA ARTIRILDI
2024 yılı için belirlenen yüzde 43,93’lük yeniden değerleme oranına göre düzenlenen tebliğ, alışveriş merkezleri, zincir mağazalar, taşınmaz alım satımı, ikinci el motorlu kara taşıtları ve kuyumculuk gibi ticari faaliyetlerde mesleki davranış kurallarına uymayanlar için caydırıcı cezalar içeriyor. İhlallerde verilecek cezalar şu şekilde sıralanıyor:
Aykırılık Cezaları:
Alışveriş merkezleri ve zincir mağazaların yanı sıra üreticiler ve tedarikçilere, mesleki davranış kurallarına ve düzenlemelere aykırı her bir hareket için 22 bin 807 liradan 684 bin 214 liraya kadar ceza uygulanacak.
Haksız Ticari Uygulamalar:
Tedarik zincirinde meydana gelen haksız ticari uygulamalar, mağaza markalı ürünler, raf tahsisi, kampanyalı veya sürekli indirimli satışlar gibi konularda aykırılık halinde, 14 bin 335 liradan 718 bin 987 liraya kadar para cezası kesilebilecek.
Defter ve Belge İhlalleri:
Denetimlerde gerekli belgeleri vermeyen veya eksik veren işletmeler, 114 bin 35 lira ile 570 bin 178 lira arasında para cezasıyla karşılaşacak.
FAHİŞ FİYAT ARTIŞI VE PİYASA DENGESİNİ BOZMA CEZALARI
Tebliğ, özellikle fahiş fiyat artışları ve piyasa dengesini bozucu faaliyetlere karşı sıkı düzenlemeler içeriyor:
Fahiş Fiyat Artışları:
Üretici, tedarikçi veya perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin fiyatında fahiş artış yapılması durumunda, 143 bin 930 lira ile 1 milyon 439 bin 300 lira arasında ceza verilecek.
Piyasada Darlık ve Rekabeti Bozma:
Piyasada darlık yaratıcı, tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici veya serbest rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunan işletmeler için cezalar 1 milyon 439 bin 300 liradan başlayarak 17 milyon 271 bin 600 liraya kadar çıkabilecek.
ÜST SINIRLAR İŞLETME ÖLÇEĞİNE GÖRE BELİRLENDİ
Tebliğ, idari para cezalarının bir takvim yılına ilişkin uygulanabilecek toplam tutarlarına da üst sınır getirdi:
- Küçük ölçekli işletmeler: 28 milyon 786 bin lira
- Orta ölçekli işletmeler: 287 milyon 860 bin lira
- Büyük ölçekli işletmeler: 1 milyar 439 milyon 300 bin lira