Milyonlarca işveren ve çalışan asgari ücret zammı için nefeslerini tuttu. Asgari ücret zammı için son iki ay kalırken patronlar bu rakamlara karşı çıkıyor. Aralık ayında başlayacak asgari ücret pazarlığı zorlu geçecek. İşte işverenlerin açıklamaları...
Asgari ücret tartışmalarının giderek büyüdüğü günlerde birbiri ardına açıklamalar geliyor. İşverenler ve çalışanlar tarafında merak edilen rakamlar gün yüzüne çıkıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları için son bir ay, asgari ücretin belirlenmesi için son iki ay kaldı. Peki, asgari ücret ne kadar olacak?
ASGARİ ÜCRETTE ZAM TARTIŞMASI
Türkiye gündeminde yer alan asgari ücret zammına dair sıcak gelişmeler yaşanıyor. Enflasyona göre bir artış yapılması beklenen asgari ücret tarafında işverenlerden de beklentiler gelmeye başladı. Sabah Gazetesi'nin Yazarı Dilek Güngör'ün yazısına göre, işverenlerin beklentilerini paylaştı.
GERÇEK ENFLSAYON ORANINDA ZAM YAPILMALI
Çalışanların ve işverenlerin yakından takip ettiği asgari ücret gelişmeleri birbiri ardına geliyor. Ocak ayında zamlanarak 17 bin 2 TL'ye yükselen asgari ücretin Ocak 2025 tarihinde tekrar artacağı açıklandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayında bir araya gelerek asgari ücrette yeni rakamı belirleyecek. Enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi beklenen asgari ücret konusunda Güngör, işverenlerinde düşüncelerine kulak verdi.
Güngör'ün yazısına göre, aralık ayı gelmeden başlayan asgari ücret tartışmasında oranlar paylaşılıyor. Asgari ücret artışının yüzde 20 - 25 arasında tutulması istendiğini söyleyen Güngör yazısının devamında, "Malumunuz, Orta Vadeli Program'da (OVP) 2025 için hedeflenen enflasyon yüzde 17,5. Bunun bir 'tık' üzerinde bir artışın olması gerektiğini söylüyorlar. Diğer kesim ise gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu da yaklaşık ortalama yüzde 45'e yakın zam demek. Birkaç gün önce 126 iktisatçı da Ocak 2025 için öngörülen artışın enflasyon oranı yüzde 25 baz alınarak belirlenmesi ihtimalinin, bilimsel ve sosyal açıdan kaygı verici" olduğunu paylaştı.
İŞÇİLERİN İŞVERENLERE MALİYETİ
İşverenlerin görüşüne değinen Güngör, birkaç patronla görüştüğünü açıkladı. Bu patronlardan birisinin tekstilci, diğerinin makineci, bir diğerinin ise restoran işlettiğini yazdı. İşverenlerin düşüncesini aktaran Güngör, "Biliyorsunuz, şu anda asgari ücret 17 bin 2 TL. Bu net işçiye verilen ücret. İşverene maliyetine bakarsanız, brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olan asgari ücrete, 3 bin 100 lira 39 kuruş SGK primi (işveren payı) ile 400 lira 5 kuruş işveren işsizlik sigorta primi kalemleri de eklenince aylık 23 bin 502 lira 94 kuruş oluyor.
Üstelik, Türkiye'de asgari ücret son dönemde iyice sembolik hale geldi. Birçok işletme çalışanına asgari ücretin üzerinde maaş veriyor. Bugün gidin, bakın, birçok fabrikada taban ücret 25 bin TL civarında belirlenmiş durumda. Dolayısıyla zaten birçok yerde işçiye asgari ücretin üzerinde maaş veriliyor." sözlerini aktardı.
PATRONLARIN BEKLEDİĞİ RAKAM
Patronların asgari ücret konusundaki açıklamalarının ise şu şekilde olduğunu yazdı:
Onların ağırlıklı görüşü asgari ücretin 22-23 bin lira düzeyine çıkarılması yönünde. Asgari ücretin 2024 yılındaki gibi artırılması, yüzde 45'e yakın oranda yükseltilmesi durumunda birçok fabrikanın ya yurtdışına çıkacağını ya da küçüleceğini söylüyorlar.
Yüksek işçi maliyetleri nedeniyle rekabet edemedikleri ülkelerin ihracat pazarlarını tamamen ele geçireceğinden bahsediyorlar. Baktığınızda, haklılık payları da var. Çoğu yerde 'filanca fabrikasını Romanya'ya taşıdı, Bulgaristan'a götürdü' diye duyuyorsunuzdur. Hakikaten de rakamlar gösteriyor.