Merkez Bankası’nın tahminiyle 2025 zam oranları şekilleniyor: Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak?

Merkez Bankası’nın tahminiyle 2025 zam oranları şekilleniyor: Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak?

Merkez Bankası, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak korudu. Bu tahmine göre, 2025 yılı ocak ayında memur maaşları yüzde 6 ila yüzde 9,71, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ise yüzde 7,43 ila yüzde 13,85 arasında zam alabilir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ilk yedi ayında enflasyon oranını yüzde 28,76 olarak açıkladı. Bu veriler ışığında Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminlerini duyurdu. Karahan’ın açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda, yıl sonu enflasyonunun yüzde 34 ile yüzde 42 arasında gerçekleşmesi beklenirken, orta noktası yüzde 38 olarak öngörülerek bir önceki tahminde değişikliğe gidilmedi. Karahan, enflasyonun yılın geri kalanında istikrarlı bir şekilde gerilemesini beklediklerini ifade etti.

MEMUR MAAŞ ZAMLARI YÜZDE 6'DA KALABİLİR

Merkez Bankası’nın enflasyon patikasına göre memur maaşlarıyla ilgili olası zam senaryoları gündemde. Habertürk'ün haberine göre, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına 2024 yılı başında yapılan yüzde 49,25'lik zam ve temmuz ayında yapılan yüzde 19,31'lik zam ile birlikte, temmuz zammının içinde yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı bulunuyor.

ekran-goruntusu-2024-08-09-144055.png

Temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranının yüzde 10’u aşması durumunda, memurlara bu fark verilecek ve üzerine daha önce toplu sözleşme ile belirlenen zam oranı eklenecek. Ancak, yıl sonu enflasyonunun yüzde 34 olması durumunda, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon farkı yüzde 10’un altında kalacağından, memur maaşlarına sadece yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Yıllık enflasyonun yüzde 37,3'ün altında kalması halinde, memur maaşlarına ocak ayında yapılacak zam oranı da yüzde 6 olarak kalacak.

Habertürk'te yer alan habere göre; yıl sonu enflasyonunun yüzde 38 olması durumunda, memur maaşlarına hem enflasyon farkı hem de toplu sözleşme zammı ile birlikte toplamda yüzde 6,62 oranında bir artış yapılacak. Enflasyonun yüzde 42 olarak gerçekleşmesi durumunda ise memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ocak ayında yüzde 9,71 oranında bir zam yapılacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ İÇİN YÜZDE 7,43'LÜK TAHMİN

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminine göre, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin ocak ayında alacakları maaş zammı oranları da belirlendi. Eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 34 olarak gerçekleşirse, emekli maaşlarına yapılacak zam oranı yüzde 7,43 olacak. Yıl sonu enflasyonunun yüzde 38 olması durumunda zam oranı yüzde 10,64'e çıkacakken, enflasyonun yüzde 42 olması halinde emekli maaşlarına yapılacak zam oranı yüzde 13,85 olarak öngörülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN