Ekonomist Eğilmez yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı: Ne siz sorun ne ben söyleyeyim

Ekonomist Eğilmez yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı: Ne siz sorun ne ben söyleyeyim

Merkez Bankası, dün yaptığı açıklamayla yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 38 olarak açıkladı. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon hedefinin gerçekleşmesinin oldukça zor olduğunu belirtti. 'Bir de gerçek yaşamdaki enflasyon oranları var ki onu ne siz sorun ne ben söyleyeyim.' diyen Eğilmez, yıl sonu enflasyon tahminini 44,26 olarak açıkladı.

Yüksek enflasyon, vatandaşın alım gücünü düşürerek yaşam standartlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Merkez Bankası, dün yaptığı açıklamayla yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak korudu. 2025 ve 2026 tahminleri, sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde kaldı. TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyon ve kur beklentilerinde önemli bir iyileşme olduğunu söyleyerek, sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini ifade etti.

YÜZDE 1,5 ORANINDA ARTARSA...

Merkez Bankası'nın ise yılsonu enflasyon hedefini yüzde 38 olarak açıkladığını hatırlatan Ekonomist Mahfi Eğilmez, bu hedefin gerçekleşmesi için enflasyonun aylık yüzde 1,5 oranında artması gerektiğini vurguladı.

Eğilmez'e göre geçmiş verilere bakıldığında son 20 aylık ortalama enflasyon oranı yüzde 3,92. Bu durum, Merkez Bankası'nın hedefinin tutması için çok düşük bir enflasyon oranının gerçekleşmesi gerektiğini gösteriyor.

yyy6666.jpg

TÜİK verilerinin gerçek hayat enflasyonunu tam olarak yansıtmadığına dikkat çeken Eğilmez, gerçek enflasyon oranının daha yüksek olabileceğini belirtti.

YÜZDE 44,26

Mahfi Eğilmez'in yaptığı hesaplamalar, Merkez Bankası'nın belirlediği enflasyon hedefinin gerçekleşmesinin oldukça zor olduğunu gösterdi. 'Bir de gerçek yaşamdaki enflasyon oranları var ki onu ne siz sorun ne ben söyleyeyim.' diyen Eğilmez, enflasyonun yıl sonunda yüzde 44,26'yı bulabileceğini öngördü.

Uzmanlara göre, hükümetin enflasyonla mücadele için yeni politikalar geliştirmesi gerek.

Eğilmez'in bloğunda yayımladığı yazının dikkat çeken bölümü şöyle

"Önce zihnimde hangi enflasyona göre tahminimi açıklamam gerektiğini bir tartıyorum: TÜİK’in açıkladığı enflasyon mu yoksa gerçekte yaşadığımız enflasyon mu? Hangisini tahminime temel olarak almalıyım? Sonuçta, her defasında, gerçeği yansıtmasa da uluslararası alanda geçerli kabul edilen TÜİK verilerini esas almanın doğru olacağı kanısına vardığım için tahminimi ona göre yapıyorum.... Geçmiş 20 ayın aylık enflasyon ortalamasının yüzde 3,92 olduğunu dikkate aldığımızda Merkez Bankası'nın yüzde 38'lik yılsonu tahmininin tutması için mucizeler gerekiyor. Yüzde 44,6 bile zor bir hedef gibi duruyor. Bir de gerçek yaşamdaki enflasyon oranları var ki onu ne siz sorun ne ben söyleyeyim."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN