Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizinin yüzde 50'de sabit kalmasına karar verdiği bildirildi. Beklentiler doğrultusunda gerçekleşen bu kararın ardından ekonomistlerden ilk değerlendirme geldi. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, TCMB'nin aldığı kararı, "Böylece erken faiz indirimini dayatmaya çalışanlara da net bir yanıt vermiş" şeklinde yorumladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Piyasa beklentileri doğrultusunda karar alan TCMB, yüzde 50 olan politika faizini sabit tutma kararı aldı.
Merkez Bankası yine sürpriz yapmadı! Ağustos ayı faiz kararını açıkladı
Açıklanan faiz kararının ardından ekonomistlerden değerlendirme gecikmedi.
'KAMUNUN KENDİ FİYATLAMA DAVRANIŞINI DÜZELTMESİ GEREKİYOR'
Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda TCMB'nin kararını, "Böylece erken faiz indirimini dayatmaya çalışanlara da net bir yanıt vermiş" sözleriyle değerlendirdi.
TCMB'nin metninde bütçe harcamaları ve kamunun kontrol ettiği ürünlere yapılan zamların eksik olduğuna da dikkat çeken Kara, "Bana göre özel sektörün fiyatlama davranışının düzelmesi için öncelikle kamunun kendi fiyatlama davranışını düzeltmesi gerekiyor." dedi.
TCMB açıklamasını dengeli ve kararlı buldum. Tek eksiği bütçe harcamaları ve kamunun kontrol ettiği ürünlere yapılan zamlardan bahsetmemiş olması.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) August 20, 2024
Bana göre özel sektörün fiyatlama davranışının düzelmesi için öncelikle kamunun kendi fiyatlama davranışını düzeltmesi gerekiyor. https://t.co/QkRXhHrStZ
'BOZUK BEKLENTİLERİ TOPARLAMAK İÇİN BU ŞEKİLDE HAREKET EDİLİYOR'
"Merkez beklendiği üzere pas geçti" değerlendirmesinde bulunan Ekonomist İris Cibre ise, metinde 9 aydır yer alan "Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir" cümlesine dikkat çekti.
Cibre'nin paylaşımı şu şekilde:
"Hizmet enflasyonunda iyileşmeyi gecikmeli bekliyor fakat talebin baskılandığı ve enflasyonist etkinin azaldığına işaret ediyor.
Para politikasında kararlı duruş ve TL deki değerlenmenin ve beklentilerdeki düzelmenin enflasyonda ana eğilimi düşürecek deniyor
Ve enflasyonda belirgin bozulma olursa daha da sıkılaşırım diyor
Evet, sıkı duruşu beklentiler açısından korumaya çalışmayı anlıyorum. Zaten bozuk olan beklentileri toparlamak için bu şekilde hareket ediliyor. Fakat, 45% hatta 40% faizin de sıkı duruş olduğu ve para politikasında gevşeme anlamı taşımadığı anlatılabilirdi."
Merkez ultra şahin duruşuna yepyeni bir metin ile devam ediyor...
— İris Cibre ???? (@iriscibre) August 20, 2024
2024'te faiz indirimi yok demeye devam ediyor
Kasım 2023 ten beri tam 9 aydır
"Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve… https://t.co/KIoKvCE65d
"KASIM AYINDAN ÖNCE BİR FAİZİ İNDİRİMİ BEKLEMİYORUM"
Ekonomist Murat Sagman sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede politika faizinin 5. kez sabit tutulduğuna dikkat çekti. Sagman, "En son değişiklik mart ayında faiz artırımı şeklinde olmuştu. Daha önce ifade ettiğimiz gibi siyasi bir karar haricinden Kasım ayından önce bir faizi indirimi beklemiyorum." dedi.
Merkez Bankası bugünkü toplantısında 5.kez pas geçip faizleri yüzde 50’de sabit bıraktı. En son değişiklik mart ayında faiz artırımı şeklinde olmuştu. Daha önce ifade ettiğimiz gibi siyasi bir karar haricinden Kasım ayından önce (o da olacağı kesin değil) bir faizi indirimi…
— Murat Sagman (@muratsagman) August 20, 2024