Merkez Bankası'ndan yeni adım: İlk kez ek TL depo alım ihalesi

Merkez Bankası'ndan yeni adım: İlk kez ek TL depo alım ihalesi

Merkez Bankası, ilk gün içi ek TL depo alım ihalesini açtı. Saat 11.00'de TCMB, bir hafta vadeli 30 milyar TL'lik bir ihale açtı. TCMB'nin açtığı diğer ihale ise saat 13.45'te olurken, pazartesi vadeli 120 milyar TL tutarında ek TL depo alım ihalesi oldu.

BÜŞRA AKDAŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasalardaki fazla likiditeyi ve gecelik faizleri dengelemek amacıyla yeni bir hamle yaptı. Banka, piyasadaki fazla Türk Lirası'nı (TL) azaltmak ve faizlerin istikrarını sağlamak için sterilizasyon araçlarına günübirlik ek TL depo alım ihaleleri ekledi.

İHALELERİN İLKİNİ AÇTI

TCMB, perşembe günü açıkladığı yeni sterilizasyon adımı olan güniçi ek TL depo alım ihalelerinin ilkini açtı.

Saat 11.00'de bir hafta vadeli 30 milyar TL'lik ihale açıldı. TCMB'nin açtığı diğer ihale ise saat 13.45'te ise pazartesi vadeli 120 milyar TL tutarında ek TL depo alım ihalesi oldu.

TCMB dün bankalara gönderdiği yazıda, "Sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılması amacıyla 11.00-11.30 saatleri arasında düzenlenen TL depo alım ihalelerine ek olarak, gerekli görülen durumlarda gün içerisinde ek TL depo alım ihalesi açılabilmesine" karar verildiğini duyurmuştu.

TL DEPO ALIM İHALELERİNDE YENİ DÜZENLEME

TCMB tarafından bankalara gönderilen resmi yazıda, sterilizasyon araçlarının etkinliğini artırmak amacıyla düzenlenen TL depo alım ihalelerine, gerektiğinde gün içinde ek ihaleler düzenlenebileceği belirtildi. Bu düzenleme, özellikle piyasadaki fazla likiditenin kontrol altına alınması ve faiz oranlarının daha sağlıklı bir zemine oturtulması amacıyla yapıldı.

FAZLA LİKİDİTE 220 MİLYAR LİRA

Gecelik faizlerin, faiz koridorunun alt bandına yaklaşmasıyla birlikte, piyasalarda likidite fazlası dikkat çekiyordu. Dün itibarıyla piyasadaki fazla likidite yaklaşık 220 milyar TL olarak hesaplanırken, gecelik faiz oranı yüzde 47,02 ile faiz koridorunun alt bandına kadar geriledi. Temmuz ayında, gecelik faiz oranlarının politika faizinin altına düşmesi, TCMB'nin müdahaleleriyle kısa bir süreliğine yüzde 50 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Ancak bu seviye kalıcı olmadı.

Mart ayında belirlenen faiz koridoru; alt bantta yüzde 47, üst bantta ise yüzde 53 seviyesinde belirlenmişti.

TCMB’NİN DÖVİZ VE TL SWAP HAMLELERİ

Geçtiğimiz hafta TCMB, döviz alımına yönelik Türk Lirası swap işlemlerini tersine çevirerek satış yönlü ihalelere başladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN