Merkez Bankası'ndan mevduat faizini artıracak adım: Vadesi gelmemiş döviz-TL swaplarda limitleri indirdi

Merkez Bankası'ndan mevduat faizini artıracak adım: Vadesi gelmemiş döviz-TL swaplarda limitleri indirdi

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yazıda TL likiditesini azaltıp mevduat faizlerini artıracak önlemler aldı. Buna göre, TCMB vadesi gelmemiş döviz-TL swap limitlerini indirdi ve kotasyon yönetimiyle TL karşılığı altın swap işlemlerini sonlandırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara Türk lirası cinsi finansman sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği işlemlerin limitlerini aşağı çekerek önemli bir adım attı. Bu adım, bankalararası piyasada Türk lirası likiditesini azaltacak ve mevduat faizlerinin yükselmesine yol açabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

VADESİ GELMEMİŞ DÖVİZ-TL SWAPLARDA LİMİTLERİ İNDİRDİ

Bloomberg'te yer alan habere göre; TCMB tarafından bankalara gönderilen bir belgeyle Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası’nda kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı limitleri yüzde 3’ten yüzde 0,5’e indirildi.

Ayrıca, TCMB ayrı bir yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen Türk lirası karşılığı altın swap piyasası işlemlerine bugünden itibaren son verildiğini duyurdu. Bu karar, bankaların altın karşılığında Türk lirası borçlanma olanaklarını da ortadan kaldırıyor.

Bu adımlar, bankaların TCMB’den Türk lirası borçlanma kapasitelerini önemli ölçüde kısıtlayacak. Likidite azalmasının, bankaların fonlama maliyetlerini artırması ve dolayısıyla mevduat faizlerini yükseltmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, üç aya kadar vadeli TL mevduatlarda ağırlıklı ortalama faiz oranı 21 Haziran haftasında yüzde 58,38 olarak kaydedildi. Bu oranla birlikte, mevduat faizleri üç ayın ardından ilk kez yüzde 60'ın altına indi.

Vadesi üç aya varan mevduatlarda ortalama faiz, nisan ortasındaki zirvesinden bu yana 10 puan düştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN