Merkez Bankası faiz indirimine kapıyı kapattı: Enflasyonun düşmesi şart

Merkez Bankası faiz indirimine kapıyı kapattı: Enflasyonun düşmesi şart

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, enflasyon düşüş eğilimi göstermedikçe faiz indiriminin gündemde olmadığını belirtti. İç talepteki yavaşlama ve döviz kurundaki reel değerlenmenin dezenflasyona katkı sağladığını belirten Akçay, enflasyon beklentilerinin henüz sabitlenmediğini ve beklentilerin hala karamsar bir seyir izlediğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Akçay, Reuters'a verdiği röportajda iç talepteki yavaşlama ve döviz kurundaki reel değerlenmenin dezenflasyona katkı sağladığını belirtti. Ancak Akçay, enflasyon beklentilerinin henüz sabitlenmediğini ve beklentilerin hala karamsar bir seyir izlediğini vurguladı. Bu durumun, geçmiş döneme kıyasla enflasyon gerçekleşmelerine daha yüksek bir duyarlılık yarattığını ifade etti.

Piyasa katılımcıları, firmalar ve hanehalkının enflasyon beklentilerinin dikkatle izlendiğini belirten Akçay, özellikle hanehalkının, manşet enflasyonda belirgin bir düşüş görene kadar karamsar bir tutum sergilediğini söyledi. Piyasa katılımcıları ise yeni bilgilere göre beklentilerini daha sık revize ediyor.

FİRMALARIN ENFLASYON TAHMİNLERİ VE EKONOMİK ETKİLERİ

Akçay, firmaların enflasyon beklentilerinin, fiyat belirleyici rolleri nedeniyle Merkez Bankası'nın tahmin aralığına yakınsamasının önemli olduğunu ifade etti. Bu durum, enflasyonu düşürmek için gereken ekonomik yavaşlamanın dozunu belirlerken, firmaların Merkez Bankası'nın tahminlerini gösterge olarak kullanmasının, hedeflere ulaşmanın maliyetini azaltacağını vurguladı.

Enflasyon beklentilerinin sıkı para politikalarına duyarsız kalması halinde, dezenflasyon politikasının üretim ve istihdam üzerindeki maliyetinin artabileceğini belirten Akçay, beklentilerin çıpalaması gerektiğinin altını çizdi.

TEMMUZ TÜFE VERİLERİ VE FAİZ İNDİRİMİ

Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin yaklaşık %2'ye düştüğünü ifade eden Akçay, Temmuz ayında vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların aylık enflasyona 1.5 puan ek katkı yapabileceğini belirtti. Bu da Temmuz ayında beklenenden daha yüksek bir enflasyon gerçekleşme olasılığını artırıyor.

Aylık enflasyondaki oynaklık nedeniyle enflasyonun temel dinamiklerini anlamanın zorlaştığını belirten Akçay, bu nedenle para politikasındaki sıkı duruşun sabırla sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Faiz indiriminin şu an için gündemde olmadığını vurgulayan Akçay, aylık enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceğini belirtti.

REZERV, LİKİDİTE VE BANKACILIK

Rezervlerdeki iyileşme ve TL mevduata artan talep, Merkez Bankası'nın güvenini artırırken, likidite koşullarının değişkenliğine dikkat çeken Akçay, bankalarla gerçekleştirilen swapları sonlandırarak aktarım mekanizmasının işlevselliğini artırdıklarını ifade etti. Kredi büyümesi kısıtlarının, aşırı kredi büyümesini önleyici bir rol oynadığını belirten Akçay, makroihtiyati tedbirlerin tamamlayıcı nitelikte olduğunu ve para politikasının yerini almadığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN