Merkez Bankası, temmuz ayında enflasyonun yüksek çıkmasının sebebinin, hizmet grubundaki güçlü fiyat artışları ile maktu vergi güncellemeleri ve yönetilen kalemlerdeki fiyat artışları olduğunu açıkladı.
Merkez Bankası, Temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımlayarak enflasyon dinamiklerine ilişkin tespitlerde bulundu. Raporda, yıllık enflasyonun tüm ana gruplarda gerilediği belirtilirken, aylık fiyat artışlarının neden yüksek seyrettiğine dair açıklamalar yapıldı. Özellikle vergi güncellemeleri ve yönetilen fiyatlardaki artışların enflasyon üzerindeki etkisi vurgulandı.
TÜİK enflasyon verilerini duyurdu: Temmuzda yüzde 3,23, yıllıkta yüzde 61,78 oldu
AYLIK ENFLASYONUN YÜKSEK SEYRİ
Temmuz ayında enflasyon oranlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardında yatan nedenler raporda detaylı bir şekilde ele alındı. Merkez Bankası, aylık fiyat artışlarının haziran ayına kıyasla güçlendiğini ve bu artışların temel olarak vergi güncellemeleri ile yönetilen ve yönlendirilen fiyat kalemlerindeki yükselişlerden kaynaklandığını belirtti. Raporda şu ifadelere yer verildi:
"Söz konusu gelişmede maktu vergi güncellemeleri ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışlarının etkisi belirgin olmuştur. Nitekim, enerji grubu, mesken elektrik tarifelerinde yapılan artış ile akaryakıt ve tüp gazdaki otomatik vergi düzenlemesini takiben, yüksek fiyat artışıyla temmuz ayında öne çıkmıştır.”
GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ VE HİZMET SEKTÖRÜNDEKİ GÜÇLÜ SEYİR
Raporda, taze meyve ve sebze fiyatlarındaki yüksek artışların, enflasyonun daha olumlu bir görünüm kazanmasını engellediğine dikkat çekildi. Gıda grubunda, aylık enflasyonun yataya yakın seyretmesine karşın, mevsimsel ortalamaların üzerinde gerçekleşen taze meyve ve sebze fiyat artışları vurgulandı:
"Gıda grubunda aylık enflasyon yataya yakın seyrederken, mevsimsel ortalamalarının üzerinde artış sergileyen taze meyve ve sebze fiyatları daha olumlu bir görünümün önüne geçmiştir."
Hizmet sektöründe ise aylık fiyat artışlarının güçlü seyrini koruduğu ve alt gruplar genelinde artışların yükseldiği kaydedildi. Bu durum, hizmet sektörünün genel enflasyon üzerindeki baskısını artıran bir faktör olarak öne çıktı.
DİĞER DİKKAT ÇEKEN BULGULAR: MOBİLYA FİYATLARINDAKİ GERİLEME
Raporda temel mal enflasyonunun düşük seyrettiği ve kur ile iç talep gelişmelerinin etkisiyle dayanıklı mal fiyatlarının ılımlı bir şekilde yükseldiği belirtildi. Özellikle mobilya fiyatlarındaki gerilemenin dikkat çekici olduğu ifade edildi.
Ayrıca, aylık üretici enflasyonunun enerji grubu kaynaklı olarak artarken, yıllık üretici enflasyonunun yüksek baz etkisiyle önemli ölçüde gerilediği belirtildi. Çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonlarının gerilemesine rağmen, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranlarının önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükseldiği ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı ifade edildi.