Mehmet Şimşek Suudi Arabistanla bitirilen 5 milyar dolarlık anlaşmayı yorumladı: Dış yükümlülükleri azaltıyoruz

Mehmet Şimşek Suudi Arabistanla bitirilen 5 milyar dolarlık anlaşmayı yorumladı: Dış yükümlülükleri azaltıyoruz

Merkez Bankası, Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık depo alım işleminin sonlandırıldığını açıkladı. Bakan Mehmet Şimşek de konuyla ilgili açıklamada bulunarak, yeni ekonomi programıyla rezervlerin güçlendiğini bu sebeple de dış yükümlülüklerin azaldığını belirtti. Şimşek, "Suudi Arabistan ile ekonomik ve finansal konulardaki işbirliğimiz devam edecek" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), rezerv yönetimi stratejisi çerçevesinde dış yükümlülüklerini azaltma hedefi doğrultusunda önemli bir adım attı. Banka, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ile 2023 yılında gerçekleştirdiği 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işlemini karşılıklı mutabakatla sonlandırdı.

REZERV YÖNETİMİ VE DIŞ YÜKÜMLÜLÜKLER

TCMB, rezerv yönetimi politikaları kapsamında uluslararası depo alım işlemlerini gözden geçirdiğini açıkladı. Bu değerlendirmeler sonucunda, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ile yapılan ve Mart 2023’te imzalanan 5 milyar dolarlık depo anlaşmasının sona erdirilmesine karar verildi.

7 MİLYAR DOLARLIK İYİLEŞME

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, "Son dönemde depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerimizde yaklaşık 7 milyar ABD doları karşılığı iyileşme sağlanmıştır" ifadesi kullanıldı.

'DIŞ YÜKÜMLÜLÜKLERİ AZALTIYORUZ'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yeni ekonomi politikalarıyla birlikte dış yükümlülüklerin azaldığını söyleyen Mehmet Şimşek, Suudilerle ekonomik ve finansal konulardaki iş birliklerinin devam edeceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Programımızla artan dış kaynak girişi, ters dolarizasyon ve azalan dış finansman ihtiyacı sonucunda rezervlerimiz güçlendi. Bu sayede dış yükümlülükleri azaltıyoruz.

Suudi Arabistan ile ekonomik ve finansal konulardaki işbirliğimiz devam edecek."

SUUDİ ARABİSTAN İLE ANLAŞMANIN DETAYLARI

Mart 2023'te Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ile imzalanan anlaşma çerçevesinde, TCMB'ye 5 milyar dolarlık mevduat yatırılmıştı. Bu anlaşma, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki mali iş birliğinin önemli bir göstergesi olarak değerlendirilmişti. Ancak, TCMB'nin rezerv yönetimi politikaları çerçevesinde alınan karar doğrultusunda bu depo alım işlemi karşılıklı mutabakatla sonlandırıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN