Karadeniz'de üretildi, 11 ülkeye gönderildi! Bu mesleği bilen köşeyi dönüyor: En çok ABD ve Almanya alıyor

Karadeniz'de üretildi, 11 ülkeye gönderildi! Bu mesleği bilen köşeyi dönüyor: En çok ABD ve Almanya alıyor

Karadeniz’de üretilen ballara talep o kadar çok ki bu yılın son 7 ayında ballar tam 11 ülkeye gönderildi. Öyle ki artık bu mesleği bilen köşeyi dönüyor. İşte, Karadeniz’de üretilen balın ihracattaki başarısı…

Karadeniz’de üretilen balın lezzeti Türkiye sınırlarını aşarken, ihracatta büyük bir başarıya imza atıldı. Yılın son 7 ayında 11 ülkeye gönderilen ballardan toplam 1 milyon 411 bin 504 dolar kazanç sağlandı. İşte detaylar…

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine verdiği bilgide, bölgeden son 7 ayda 335 ton bal ihraç edildiğini açıkladı. İhracatın toplamda 1 milyon 411 bin 504 dolar kazanç sağladığını belirten Kalyoncu, bu başarılı performansın bölge ekonomisi için büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Saffet Kalyoncu’nun verdiği bilgilere göre, ABD bal ihracatında 665 bin 390 dolar ile ilk sırada yer aldı. Almanya ise 376 bin 367 dolar ile ikinci sırada bulunuyor. Üçüncü sırada ise Suudi Arabistan, 154 bin 53 dolar değerinde bal ithalatıyla yer aldı. Ayrıca, bölgeden Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Katar, Umman, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika ve Birleşik Krallık gibi ülkelere de bal satışı gerçekleştirildi.

BALIN İHRACATTAKİ ÖNEMİ VE GELECEK BEKLENTİLERİ

Kalyoncu, balın Doğu Karadeniz’in önemli ihraç ürünlerinden biri olduğunu belirtti. “Bal ihracatından beklentimiz her daim yüksek. İhracatımızın coğrafi işaretli ve markalı ürünlerle daha da artırılabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle bu yöndeki çalışmaları önemsiyoruz” dedi. Türk balının dünya piyasalarında kalite ile marka haline getirilmesinin önemini vurgulayan Kalyoncu, bal ihracatının ilerleyen dönemde daha da iyi seviyelere geleceğine inandığını ifade etti.

bal-ihracati-1.jpg

TÜRK BALININ KALİTESİ VE MARKA DEĞERİ

Türk balının dünya genelinde kalitesiyle tanınması gerektiğini belirten Kalyoncu, bu hedefe ulaşmak için coğrafi işaretleme ve markalaşma çalışmalarına ağırlık verileceğini söyledi. Kalyoncu, bu stratejilerle Türk balının uluslararası piyasada daha güçlü bir yer edinmesini sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Doğu Karadeniz bölgesinden yapılan bal ihracatı, hem bölge ekonomisine hem de Türk balının uluslararası arenada tanınmasına önemli katkılar sağlıyor. İhracatın artırılması ve kalitenin devamlılığı, Türk balının global pazarda daha fazla değer kazanmasını sağlayacaktır. Kalyoncu’nun belirttiği gibi, coğrafi işaretli ve markalı ürünlerle ihracatın desteklenmesi, gelecekteki başarının anahtarı olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN