Kara delikleri devlet biliyor

Kara delikleri devlet biliyor

Yeni vergi paketinde yer alan ‘acı reçete’ formülleri kamuoyunun tepkisini çekerken, Varlık Fonu’nun 20 milyar lira KDV toplayıp Hazine’ye aktarmadığı, gayrimenkul yatırım ortaklıklarında vergiden muaf milyarların cepte kaldığı ortaya çıktı.

Hazine garantili şirketlerin zarar gösterip vergi ödemediğini belirten Prof. Uğur Emek ise “Devlette her kuruşun bilgisi var. Maliye bu şirketlerin nasıl zarar ettiğini ilgili bakanlıklara sorsun” dedi.

HOLDİNGLERİN VERGİSİ SİLİNİYOR FATURA MİLLETE KESİLİYOR

Ekonomideki çıkmazı aşmak için gelir kaynağı arayan hükümetin yeni bir vergi paketine dönük çalışması gündemde. Pakette yurt dışı harcına fahiş zam, kuryelere vergi gibi başlıklar büyük tepki çekti. Hazine Bakanı Şimşek “Bahşişten vergi almayacağız” diyerek milleti rahatlatmaya çalışırken bütçeyi çökerten asıl unsurların görmezden gelinmesi tartışma yaratıyor. Bu noktada yalnızca holdinglerin silinen vergilerinin bile önemli aranan kaynağa yeterli geleceği belirtildi. Devlet kurumlarının hazırladığı raporlarda da ‘kaçak noktaların’ tespit edildiği ortaya çıktı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi paketine ilişkin çalışmasında Türkiye Varlık Fonu örnek gösterildi.

UZMANLAR: HAZİNE GARANTİLİ MÜTEAHHİTLER VERGİDEN KAÇTI

TVF’nin, bünyesindeki şans oyunları için vatandaştan KDV kestiği ancak yasayla vergiden muaf olduğu için bunu Hazine’ye aktarmadığı iddiası yansıdı. Fonun dört yılda 20 milyar lirayı ödemediği savunuldu. Gayrımenkul yatırım ortaklıklarında sağlanan vergi istisnasıyla da milyarların üstünün çizildiği kaydedildi. İktisatçı Prof. Dr. Uğur Emek ise TL’ye bile çevrilmeyen garantili projelere dikkat çekti. Emek “Kamu Özel İşbirliği şirketlerinin 37’si matrah beyan etmemiş. Kâr etmeyen şirketlerin vergisini yüzde 5 artırsanız ne olur? Sağlık ve Ulaştırma bakanlıkları bu şirketlerin kuruşunu bilir. Maliye, matrah beyan etmeme sorununu bakanlıklara sorsun” paylaşımı yaptı.

2506krt01a-tum.jpg

İHALEYİ ALAN 'MATRAHSIZ' YIL GEÇİRİYOR FATURAYI VATANDAŞ ÖDÜYOR

Bütçedeki kara deliklerin acı faturası vatandaşa kesiliyor. Hataların telafisi vergilerle kapatılmaya çalışılıyor fakat ne holdinglere ne de garantili projelere dokunulmuyor. Sadece Varlık Fonu’nun dört yılda 20.2 milyarlık KDV topladığı ortaya çıktı. İddialara göre Fon bu geliri Hazine’ye aktarmadı.

YİD modeliyle yapılan köprü, otoyol ve hastanelerde bile ‘matrahsız’ denilerek zarar gösterildi. Uzmanlar ise bakanlıkların bu şirketlerin her kuruşunu bildiğinin altını çizerek “Faturası vatandaşa çıkıyor” dedi.

konomide yaşanan yapısal sorunlar vergiyle aşılmaya çalışılıyor. Seçim sonrasında dümene geçen yeni yönetim geçmişteki enkazı kaldırabilmek için vergi üzerine vergi açıklıyor. Daha tam yasa olmasa da şu sıralar Türkiye’nin ekonomi gündeminin en tepesinde yer alan vergi çıkmazı karşısında tüketiciler bile ‘vatandaşa değil holdinglere gidin’ diyor.

Tasarruf paketi adı altında Ankara’nın neredeyse hiçbir harcamasından kısılmazken, kamu çalışanlarının servisi ve kırtasiye masrafları dikkat çeken unsurlar arasında yer aldı. Sonrasında yurt dışı çıkış harcına zam, kuryelere vergi derken geçmişte alınan bütün kötü kararların sorumlusu millet oldu. Bu süreçte Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çeşitli açıklamalarda bulunarak çalışanları ve özellikle kuryeleri rahatlamak istedi fakat asıl kara delik görmezden gelindi. En başta vergi borçları silinen holdinglere dikkat çekildi. Ama bu alanda hiçbir adım atılmadı.

Uzmanlar silinen vergi borçlarının bile aranan kaynak için yeterli olacağını ifade ederken, vatandaşa bu enflasyon ortamında bu kadar yüklenmenin haksızlık olduğunu vurguladı. Devlet kurumlarının hazırladığı raporlarda da ‘kaçak noktaların’ tespit edildiği ortaya çıktı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi paketine ilişkin çalışmasında Türkiye Varlık Fonu örnek gösterildi. Öte yandan Kamu özel işbirliği projelerinde de vergiden kaçınmanın olduğunu anlatan uzmanlar, matrah beyan edilmediğini sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı.

İktisatçı Prof. Dr. Uğur Emek ise TL’ye bile çevrilmeyen garantili projelere dikkat çekti. Emek “Kamu Özel İşbirliği şirketlerinin 37’si matrah beyan etmemiş. Kâr etmeyen şirketlerin vergisini yüzde 5 artırsanız ne olur? Sağlık ve Ulaştırma bakanlıkları bu şirketlerin kuruşunu bilir. Maliye, matrah beyan etmeme sorununu bakanlıklara sorsun” paylaşımı yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN