İnşaatlarda rezervasyon dönemi başladı, maaşlar 150 Bin TL’ye fırladı! Mavi yaka çöküşe sürükleniyor: ‘Eski usule dönüş şart’

İnşaatlarda rezervasyon dönemi başladı, maaşlar 150 Bin TL’ye fırladı! Mavi yaka çöküşe sürükleniyor: ‘Eski usule dönüş şart’

6 Şubat depremlerinin ardından başlayan inşaat işçisi sorunu katlanarak artıyor. Öyle ki şimdilerde inşaatlarda rezervasyon dönemi başladı, maaşlar 150 Bin TL’ye fırladı. Mecbur olarak geçici işçi yöntemiyle sorunu çözmeye çalışan sektör temsilcileri ise eski usule dönülmesi gerektiğinin altını çiziyor…

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, inşaat sektöründe büyük bir hareketliliğe yol açtı. Deprem bölgesindeki ve diğer illerdeki inşaat projeleri hızla arttı, ancak bu durum sektörde usta bulma sorununu da beraberinde getirdi. Sektör temsilcileri, aylık 70 bin ile 150 bin TL arasında değişen ücretlere rağmen, kalifiye inşaat işçileri bulmanın giderek zorlaştığını belirtiyor.

BEYAZ YAKA TERCİHİ MAVİ YAKA İHTİYACINI GÖLGELİYOR

Ailelerin çocuklarını beyaz yaka pozisyonlarına yönlendirmesi, usta-çırak ilişkisinin zayıflamasına neden oldu. Bu durum, kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrik ve su tesisatçısı, sıva ve boya ustası gibi birçok alanda eleman sorununa yol açıyor. Müteahhit Savaş Yükselyalçın, bu durumun yapı maliyetlerini de artırdığını ifade ediyor. Eğitim sisteminin beyaz yakaya olan ilgiyi artırması, teknik ara elemanların eksikliğine neden oldu.

insaatlarda-isci-sorunu-1.jpg

GEÇİCİ İŞÇİ ÇÖZÜMÜ: FİLİPİNLER, HİNDİSTAN ve AFRİKA’DAN İŞÇİ GETİRİLMESİ

Yükselyalçın, mevcut usta rezervasyonlarının bazen söz verilen şekilde tutulmadığını ve maaşların ihtiyacı karşılamadığını belirtti. “Herkes daha yüksek fiyat veren firmaya gidiyor. Bu sorunun kısa vadede çözümü, Filipinler, Hindistan ve Afrika’dan geçici, kayıtlı işçi getirmekte yatıyor. İşçilerin işleri bittiğinde geri gönderilmesi gerekiyor” dedi.

MESLEK LİSELERİNE YATIRIM YAPILMASI GEREKİYOR

Yükselyalçın, sektördeki eleman sorununu çözmek için meslek liselerine ailelerin çocuklarını yönlendirmesi gerektiğini vurguladı. “Eski usul çırak, kalfa ve usta ilişkilerine dönülmesi şart. Şu anda bazı inşaat işçileri, polis, mühendis, doktor ve savcılardan daha yüksek maaş alabiliyor. Aileler bu mesleklerin önemini fark etmeli ve çocuklarını bu alana yönlendirmelidir” şeklinde konuştu.

insaatlarda-isci-sorunu.jpg

Sonuç olarak, inşaat sektöründe yaşanan eleman sorunu, sadece kalifiye işçi eksikliğiyle sınırlı kalmayıp, maliyetleri de etkileyen büyük bir problem haline gelmiş durumda. Uzun vadeli çözümler için hem eğitim sisteminde hem de iş gücü stratejilerinde köklü değişikliklere ihtiyaç duyuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN