Halka arz durdu, yatırımcılar kaçtı: Borsadan büyük çıkış

Halka arz durdu, yatırımcılar kaçtı: Borsadan büyük çıkış

Borsa İstanbul’da halka arz furyasının sonuna gelinmesiyle küçük yatırımcı göçü yaşandı. Yaklaşık 1 milyon yatırımcı piyasadan çekildi.

Borsa İstanbul'da yaşanan son gelişmeler, küçük yatırımcıların piyasadan hızla çıkışına yol açtı. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerine göre; yaz aylarında yaklaşık 1 milyon küçük yatırımcı borsadan çekildi. Özellikle halka arz furyasının sonuna gelinmesi ve borsadaki düşüşler, yatırımcı sayısındaki azalışta önemli bir rol oynadı.

BORSADAN BÜYÜK ÇIKIŞ

Ekonomim'de yer alan habere göre; mayıs ayında 8 milyon 328 bin 250 olan pay senedi yatırımcı sayısı, 9 Ağustos itibarıyla 7 milyon 362 bin 644'e düştü. Bu dönemde borsadaki yatırımcı sayısı tam 965 bin 606 kişi azaldı. Yatırımcıların büyük kısmını küçük tasarruf sahibi gruplar oluşturdu. Bu nedenle yatırımcı sayısındaki düşüş portföyleri olumsuz etkilemedi. Borsadaki yatırımcı göçüne rağmen pay senedi yatırımcılarının portföyleri 5.84 trilyon liradan 5.94 trilyon liraya yükseldi.

Pay senedi yatırımları bin 1 ila 5 bin lira arasında olan gruptaki yatırımcı sayısı mayısta 2 milyonken, temmuzda 1.4 milyona kadar indi. Böylece bu gruptaki yatırımcı sayısı 586 bin kişi azaldı. Borsadaki birikimi 5 bin 1 ila 10 bin lira arasında olanların sayısı ise 3 ayda 101 bin kişi azalarak 710 bine indi. Pay senetlerinin değeri yalnızca 101 ila bin TL arasında olanların sayısı da 3 ayda 142 bin kişi azalarak 883 bin 897 kişi oldu.

HALKA ARZLARIN DURMASIYLA YATIRIMCILAR GÖÇ ETTİ

Yatırımcı sayısındaki bu büyük düşüşte, halka arzların yaz aylarında durma noktasına gelmesi etkili oldu. Mayıs ayında 8 şirketin halka arz edilmesinden sonra, haziranda 2, temmuzda 1 ve ağustosun ilk haftasında da sadece 1 yeni şirket borsaya kote oldu. Halka arz sayısındaki bu azalma, özellikle küçük yatırımcıların piyasadan çekilmesine neden oldu.

BIST 100 ENDEKSİ GERİLEDİ

Borsadaki yatırımcı göçü, endekslerde de etkisini gösterdi. Mayıs ayının sonundan bu yana manşet endeks BIST 100 yüzde 5 oranında geriledi. Borsa bu dönemde 11 bin puanı aşarak rekor kırdıktan sonra derinleşen satışların etkisiyle cuma günü 9.907 puana kadar indi.

GENÇ YATIRIMCILAR PİYASADAN ÇEKİLDİ

Borsadan çıkan yatırımcıların yaş profiline bakıldığında, dengeli bir dağılım gözlendi. Çıkan yatırımcıların 336 bini 20’li yaşlarında, 225 bini 30’lu yaşlarında ve 132 bini 40’lı yaşlarda bulunuyor. Bu durum, genç yatırımcıların da borsadan hızla çekildiğini gösterdi.

EN ÇOK KAZANDIRAN VE KAYBETTİREN HİSSELER

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksine dahil hisse senetleri arasında bu hafta en çok yükselen yüzde 22,95 ile Katılımevim Tasarruf Finansman A.Ş. oldu.

Katılımevim Tasarruf Finansman A.Ş.’yi, yüzde 4,73 ile Batıçim Batı Anadolu Çimento ve yüzde 3,52 ile Türk Hava Yolları izledi.

Söz konusu hisseler arasında en çok değer kaybedenler yüzde 15,97 ile Kontrolmatik Teknoloji, yüzde 12,69 ile Yapı ve Kredi Bankası ve yüzde 12,45 ile Türkiye İş Bankası (C) olarak sıralandı.

Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler, 471 milyar 423 milyon 447 bin lirayla Koç Holding, 464 milyar 520 milyon lirayla Garanti BBVA ve 416 milyar 415 milyon lirayla Türk Hava Yolları oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN