Ekonomistlerden enflasyon değerlendirmesi: Merkez’in yıl sonu hesabı tutmayacak

Ekonomistlerden enflasyon değerlendirmesi: Merkez’in yıl sonu hesabı tutmayacak

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerini değerlendiren ekonomistler, yüzde 38 olan yıl sonu enflasyon beklentisi için son 4 ayda enflasyonun ortalama yüzde 1,3 seviyesinde olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, paylaşımında tüm çabalara rağmen TÜFE'nin son 61 yılın Ağustos ayı enflasyon ortalamasının %0,95 üzerinde olduğunu söyledi. Yüksek faizler ve diğer ekonomik önlemlerle enflasyonun %2,47 olduğunu belirten ekonomist Serkan Özcan ise "Ekonomide “normalleşme” uzak hayal" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yüzde 61,78 olan yıllık enflasyonun ağustos ayında yüzde 51,97 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, aylık enflasyonu yüzde 3,47, yıllık enflasyonu yüzde 90,35 olarak hesapladı.

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’daki tüketici enflasyonu temmuz ayına göre aylık yüzde 1,73 arttı. Geçen senenin aynı dönemine göre artış yüzde 61,57 oldu.

Açıklanan rakamları değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, tüm çabalara rağmen aylık enflasyonun yüzde 2,47 olduğunu ve son 61 yılın Ağustos ayı enflasyon ortalamasının yüzde 0,95 üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Sosyal medya paylaşımında 2005-2020 döneminde Ağustos enflasyonunun %0,39, 2021-2023 döneminde %3,9 ve şu anda %2,47 olduğunu belirten ekonomist Serkan Özcan ise, yüksek faizler ve diğer ekonomik önlemlerle enflasyonun %2,47'ye indiğini ancak kira ve eğitim enflasyonlarının çok yüksek olduğunu vurguladı. Özcan, ekonomide "normalleşme"nin uzak hayal olduğunu söyledi.

TÜİK verilerini değerlendiren TCMB eski başekonomisti Prof Dr. Hakan Kara ise yaptığı paylaşımda yüzde 38 olan yıl sonu enflasyon hedefine dikkat çekerek, hedefe ulaşmak için yılın son 4 ayında enflasyonun ortalama yüzde 1,3 seviyesinde olması gerektiğini söyledi.

Ekonomist İris Cibre de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TCMB'nin yıl sonu beklentisini hatırlatarak, hedefe ulaşmak için enflasyonun aylık ortalama yüzde 1.125 enflasyon olması gerektiğini söyledi. Cibre, paylaşımının sonunda, "Oksimoron falan zorlamasa mıydık?" ifadesini kullandı.

Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı artışın da da yavaşlama olduğunu söyleyen Cibre, "Dezenflasyon süreci başladı diyemiyoruz fakat eğilim yumuşadı" dedi. Cibre, bu gelişmelerin kazancı açlık sınırının yüzde 11.8 altında olan dar gelirli için bir anlamı olmadığını da sözlerine ekledi ve "Yönetilen fiyatlara zam yapılacağına, ücretli ve emekliye yapılmalıydı" ifadesini kullandı.


TÜİK verilerini değerlendiren, Dr. Barış Esen ise aylık bazda yüzde 11,3 yıllık bazda yüzde 120,8 ile en çok artışın eğitimde olduğunu belirtti.

Ekonomist Murat Sagman sosyal medya hesabından açıklanan verilere ilişkin şu paylaşımı yaptı:

"TÜİK, Ağustos enflasyonunu aylık %2,47, yıllık %51,97 olarak açıkladı. Enflasyonda baz etkisi dönemi kapandı. Eylül enflasyonu ile birlikte yeni bir dönem başlayacak."

Avrasya Yatırım Kurucusu Evren Devrim Zelyut ise yaptığı değerlendirmede, şu ifadeleri kullandı:

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN